ApplicationsTechnology

3D blik wordt verbreed met virtual en augmented reality

Wordt virtual reality voor de engineer een alternatief voor de 3D printer? Presenteer je in de toekomst producten eerst virtueel in 3D, voordat ze geprint worden? Vervangen AR en VR de tekeningen? Vanuit dit standpunt gezien is de combinatie van Rapidpro en Virtual Revolution misschien niet eens zo’n gekke. De 3D blik wordt verbreed.

 

Combi Virtual Revolution met RapidPro werpt nieuwe kijk op 3D in de industrie

Deze week combineert het Mikrocentrum twee evenementen: RapidPro en Virtual Revolution. De eerste is bekend, de tweede wellicht minder. Virtual Revolution richt zich op zowel virtual reality als augmented reality. Ofschoon vooral het toepassingsgebied van augmented reality veel breder is, richt virtual reality zich net als 3D printen voor een belangrijk deel op de fase van productontwikkeling. Beide technieken zijn kansrijk in industriële toepassingen en kunnen aanvullend zijn op andere 3D technieken.

 

Chris White van ODG verwacht dit jaar de doorbraak van de smart glasses zodra het draagcomfort sterk verbeterd is.
Chris White van ODG verwacht dit jaar de doorbraak van de smart glasses zodra het draagcomfort sterk verbeterd is.

Solidworks ontwikkelt al software

Tijdens Solidworks World in Dallas gaf Chris White van ODG samen met Solidworks een interessante presentatie over hun visie op virtual en augmented reality. ODG (Osterhout Design Group uit San Francisco) brengt binnenkort de 6e versie van een hightech bril R7 smart glass op de markt. De missie van ODG is om de slimme bril zo klein en zo comfortabel als mogelijk te maken. “Wij geloven niet in grote helmen die je moet dragen.” Het Amerikaanse bedrijf, dat ook high end augmented reality toepassingen voor onder andere het Amerikaanse leger ontwikkelt, verwacht dat de software dit jaar op het niveau komt dat allerlei toepassingen mogelijk worden. Door de beelden in een zo hoge resolutie op echte glazen te projecteren, voorkom je dat de ogen vermoeid raken.

 

Combinatie met CAD

En dan zijn allerlei interessante toepassingen denkbaar, verwacht men ook bij CAD-ontwikkelaar Solidworks. De slimme bril met virtual reality kan de huidige tekeningen die een engineer gebruikt om zijn ideeën over te brengen, vervangen. Misschien ga je eerst wel virtueel presenteren voordat een model 3D geprint wordt. Hier sluit ook de opmars van model based definition op aan, waarin alle informatie zit opgeslagen die voor de virtuele presentaties kan worden gebruikt. Maar ook om medewerkers in de productie te ondersteunen, kun je augmented reality inzetten, bijvoorbeeld om te laten zien hoe een werkstuk op de machine opgespannen moet worden. Voor inspectie doeleinden is model based definition in combinatie met augmented reality geschikt. Een bedrijf als Optech4D gebruikt de slimme bril van ODG in combinatie met beacons, zodat medewerkers in de olie- en gasindustrie automatisch de juiste instructies op hun brillenglas zien zodra ze in een bepaald deel van de installatie komen.

Prono DR
Prono DR ontwikkelt virtual reality toepassingen voor CAD engineers op basis van de Oculus Rift van Samsung.

Samsung Oculus Rift

Je ziet eveneens dat tal van start ups bezig zijn om applicaties te ontwikkelen voor de Oculus Rift van Samsung. Het Japanse Prono DR gebruikt deze virtual reality bril als tool om een CAD-design te tonen zoals het er in de echte wereld uitziet. Of om CAD-modellen virtueel van binnen te bekijken. De software van Prono DR kan alle gangbare CAD-formaten inlezen, zoals STEP, IGES, Parasolid en samenstellinge gemaakt in Solidworks.

RapidPro en Virtual Revolution vinden beide op 1, 2 en 3 maart plaats in Koningshof, Veldhoven. Toegangs is gratis na voorregistratie via de beide websites. Naast de expositie is er op beide evenementen een omvangrijk lezingenprogramma.

 

Back to top button