Technology

Roboze One +400 print technische kunststoffen

Allround Machinery presenteert op de komende editie van RapidPro de Roboze One +400 3D printer. Een van de meest opvallende eigenschappen van deze Italiaanse 3D printer is dat de extruders bestand zijn tegen temperaturen tot 400 graden C. Er zijn twaalf technische kunststoffen voor de 3D printer beschikbaar, zoals PEEK.

 

Extruder bestand tegen temperatuur tot 400 graden C

roboze one +400
De 3D printer heeft dubbele extruders, en is geschikt voor wateroplosbaar supportmateriaal.

De droom van veel constructeurs en machinebouwers: 3D printen met polymeren die tegen hogere temperaturen bestand zijn, zoals PEEK, polycarbonaat en PEI. De hoge smelttemperaturen zijn tot nog toe het probleem voor de meeste 3D printers die met filament werken. Het Italiaanse Roboze maakt daar een eind aan met de introductie van de Roboze One +400. De extruders zijn volledig opnieuw ontworpen door Mecatronika, het bedrijf achter het printermerk Roboze, om de warmteafvoer te optimaliseren en de temperatuur te controleren. Hierdoor kunnen technische kunststoffen verwerkt worden in 3D printmodellen, wat heel nieuwe mogelijkheden opent omdat materialen zoals PEEK en polycarbonaat tegen veel hogere temperaturen bestand zijn. De fabrikant zegt dat ook Ultem, een materiaal van Sabic, geschikt is voor de Roboze One +400. De tweede extruder die in de Roboze 3D printer zit, kan gebruikt worden voor het printen van wateroplosbaar supportmateriaal, zodat ook complexe vormen en overhangen probleemloos geprint kunnen worden.

Roboze one +400
De gepatenteerde wormwieloverbrenging in de printer.

Wormwieloverbrenging

Roboze onderscheidt zich niet alleen met de extruder, maar ook met de aandrijvingen. Er worden geen riemen gebruikt, maar een wormwieloverbrenging, vergelijkbaar met de aandrijvingen in CNC machines. Hierdoor zijn alle riemaandrijvingen uit de printer verdwenen, waarmee volgens de fabrikant veel problemen worden voorkomen. Dit komt de nauwkeurigheid ten goede. Roboze print met een geometrische nauwkeurigheid van 50 µm. Het systeem zorgt echter vooral voor een duurzame nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de 3D printer. Ook hiermee wil het bedrijf zich met name op de hogere markt richten. De Roboze 3D printer heeft een werkbereik van 280 bij 220 bij 220 mm.

Allround Machinery is een Nederlands bedrijf dat naast onderhoud aan CNC machines ook agent is van het Italiaanse MCM Madar, fabrikant van CNC draaimachines. Deze 3D printer is een primeur voor de Nederland op Rapidpro.

Back to top button