Applicationssoftware

Audi Sport ontwerpt jigs and fixtures in minuten in plaats van uren

Met fixturemate en Ultimaker S5 is tooling binnen een dag klaar

Audi Sport Böllinger Höfe heeft voor de nieuwe Audi E-Tron GT zo’n 200 gereedschappen, mallen en klemmen in korte tijd ontworpen en 3D geprint. De vestiging van Audi is hiervoor teruggevallen op de software van Trinckle, fixturemate, en de 3D printers van Ultimaker. In plaats van twee tot vier uur tekenen aan één gereedschap, genereert fixturemate het CAD-design in enkele minuten.


Trinckle heeft de fixturemate software verleden jaar tijdens FormNext gepresenteerd. Deze software is ontwikkeld om met enkele muisklikken opspanmallen en klemmen te ontwerpen, ook al deze samengesteld zijn uit meerdere componenten. Hiervoor wordt eerst het model wat men wil klemmen of waarvoor men een mal nodig heeft ingeladen en in de juiste hoek gepositioneerd. Dan voegt men een basisplaat toe, geeft men aan waar het onderdeel ondersteund moet worden en waar geklemd. Hiervoor is een bibliotheek met standaard gereedschappen beschikbaar. In tien tot 20 minuten genereert men een CAD-model.

Productiekosten tooling 80% verminderd door in-house 3D printen


200 gereedschappen nodig

In de Audi-vestiging zijn de 200 gereedschappen, mallen en klemmen voor het nieuwe model van de E-Tron GT vervolgens geprint met de Ultimaker S5. Door het printen in huis te doen, zijn de mallen en klemmen binnen een dag beschikbaar. Voldoet een klem of gereedschap in de praktijk niet helemaal, kan het snel aangepast worden en is de dag erna een nieuwe versie beschikbaar. Hiervoor is meestal Tough PLA gebruikt (al dan niet met ESD eigenschappen), of ABS of PETG. Door over te stappen op 3D printen heeft de Audi vestiging de productiekosten van de gereedschappen met 80% verlaagd. De doorlooptijd ging van weken naar een dag. En de autofabrikant heeft geen ervaren CAD-designers meer nodig om alles te ontwerpen.

Audi Sport, Trinckle en Ultimaker organiseren op 26 juni een online webinar over het gebruik van fixturemate en de Ultimaker S5. Meer informatie vind je hier.

Foto: Ultimaker/Audi

Back to top button