Applications

Eerste ziekenhuizen bieden 3D geprint voedsel aan patiënten

Twee Brabantse ziekenhuizen zijn gestart met het aanbieden van 3D geprint voedsel aan specifieke patiëntengroepen. Dit wordt geleverd door Budelfood, waar medio april de productie voor het eerst is opgestart.


Het gaat om Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis waar patiënten met slikproblemen 3D geprinte groenten krijgen. Deze stap is genomen nadat enkele proeven positief zijn uitgepakt. De 3D geprinte groenten hebben de vorm en textuur en smaak van de groente zoals die normaal gegeten worden, maar ze patiënten met kauw- en slikproblemen kunnen ze gemakkelijker eten.  


Industriële printlijn voor voeding operationeel in Zeeland


Stomen, pureren en printen

De groenten, onder andere broccoli, bloemkool, rode bieten, venkel en wortelen, worden eerst gestoomd en gepureerd. Daarna worden smaakstoffen, natuurlijke kleurstoffen en bindmiddelen toegevoegd. Het printen gebeurt in principe met extrusie technologie, maar met een veelvoud van koppen die tegelijkertijd printen. Geprint wordt op een siliconen oppervlak. De puree (95% groente) wordt vanuit grote ketels centraal aangezogen. Direct na het printen wordt het3D geprinte voedsel diepgevroren.


700 kilo groenten per dag

Peter Nieuwkerk, oprichter en CEO van Gastronology, heeft de eerste 3D voedselprinter gebouwd die op industriële schaal voeding print. Tijdens Food Technology verleden jaar schetste hij de plannen om op te schalen. In eerste instantie is eind april in Poortvliet (Zeeland) de productie gestart met 700 kilo groenten per dag. Dat gebeurt bij zusterbedrijf Budelfood. Het assortiment wordt onder de merknaam Dysphalicous op de markt gebracht. Het aanbod bestaat uit: wortel, rode biet, bloemkool, broccoli, doperwtjes, zoete aardappel, aardappel en haricot verts. Het team van Gastronology werkt ondertussen aan nieuwe recepten waaronder ook vlees en vis.


Gastronology wil de technologie én de receptuur aan contract manufacturers in Europa die dit willen gaan doen. Budelfood, onderdeel van dezelfde groep, is hier het eerste voorbeeld van. Want, zegt Peter Nieuwkerk: het gaat om de combinatie van technologie én receptuur én kennis.


Twee jaar geleden schreven we in 3D Print magazine een uitgebreid artikel over Gastronology. Dat kun je hier nog lezen

Foto: Gastronology

Back to top button