postprocessingTechnology

Alcoa investeert in HIP-capaciteit voor 3D printdelen

Ook Alcoa ziet toekomst in 3D printen. De aluminiumproducent investeert in de VS 22 miljoen dollar in een HIP-installatie voor het nabehandelen van onder andere 3D geprinte componenten voor vliegtuigmotoren.

 

Gevestigde industrieconcerns stappen in 3D printbusiness

2015 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin gevestigde spelers uit de maakindustrie in additive manufacturing stappen. Nadat GF Machining Solutions zich vorige week met een samenwerkingsovereenkomst met EOS aansluit in de rij fabrikanten van CNC-machines die investeren in 3D printen, meldt Alcoa nu dat het via dochter Alcoa Power and Propulsion fors investeert in postprocessing capaciteit voor onder andere 3D printen.

 

Grote onderdelen vliegtuigmotoren

Het Amerikaanse concern is al eigenaar van een van ’s werelds grootste HIP-installaties voor de luchtvaartindustrie. De 22 miljoen dollar die men nu gaat investeren, is gericht op het behandelen van grote onderdelen voor de komende generatie vliegtuigen. De nieuwe HIP (Hot Isostatic Pressing) installatie is bedoeld voor het nabehandelen van onderdelen van zowel titanium, nikkellegeringen (giet- en smeeddelen) alsook 3D geprinte componenten. Hierdoor neemt de porositeit af. Met deze HIP-behandeling wordt de sterkte van de componenten verbeterd. De nieuwe installatie komt te staan in de fabriek in Whitehall (Michigan). Het management van Alcoa zegt dat deze extra capaciteit nodig is, gelet op de versnelling aan de productiekant bij de bouwers van vliegtuigmotoren.

 

alcoa 3d printing
De nieuwe HIP-installatie die Alcoa in Michigan bouwt is bedoeld voor het behandelen van grote componenten uit vliegtuigmotoren.

Mechanische eigenschappen verbeteren

Door middel van de HIP-nabehandeling verbeteren de mechanische eigenschappen van de onderdelen, zowel gietsstukken als ook 3D geprinte componenten. Bij deze laatste groep worden de mechanische eigenschappen veel meer consistent door het hele product, verbetert de sterke en uiteindelijk de levensduur. Voor toepassingen in vliegtuigmotoren moet alle titanium gietstukken en alle 3D geprinte componenten deze vorm van postprocessing ondergaan.

De nieuw installatie moet in de loop van 2016 gereed zijn voor kwalificatieprojecten. Alcoa voorziet dit jaar een groei van de wereldwijde activiteiten in de vliegtuigindustrie van tussen de 9 en 10%.

 

Back to top button