ManufacturersTechnology

Builder 3D Printers: continu blijven printen

De Nederlandse fabrikant van 3D printers Builder 3D Printers lanceert op RapidPro een hele nieuw concept: continu 3D printen. Na het printen wordt het product automatisch van het bouwplatform verwijderd en start een nieuwe printjob. FDM printen 2.0, zo bestempelt Paul Hunck, R&D directeur, deze ontwikkeling.

 

Innovatie speelt in op de komst van 3D printfabrieken vol met FDM printers

Het R&D-team van Builder 3D Printer heeft een verwarmd printbed ontwikkeld dat oneindig blijft draaien. Zodra de printjob klaar is, draait het bed naar voren waarna de producten via een glijbaan in een opvangbak vallen. De software laadt meerdere printjobs in, die de 3D printer achter elkaar print.

 

Jelle van Leeuwen
Jelle van Leeuwen heeft bij Builder 3D een belangrijk aandeel gehad in de ontwikkeling van de unit die continu printen mogelijk maakt.

 

Klaar voor printfabrieken

Het idee is ingegeven door een trend die Paul Hunck bij meerdere van zijn klanten momenteel ziet. “In de industrie zie je dat bedrijven bezig zijn printfabrieken in te richten met hele series FDM-printers zoals de onze. Zo kan het productietempo ook omhoog.” Het is een andere benadering dan veel energie stoppen in het versnellen van het printproces. Juist omdat deze categorie FDM-printers betaalbaar zijn, blijven de totale investeringen overzichtelijk. Een aantal van de klanten van de Nederlandse fabrikant zet de 3D printers nu al in om wekelijks productiedelen mee te maken. Tot zelfs honderden stuks, omdat men om meerdere redenen niet wil investeren in bijvoorbeeld een spuitgietmatrijs. “Ze willen flexibel zijn in hun design, geen last hebben van moeilijke communicatie met China of de slechte leverbetrouwbaarheid.” Builder 3D print zelf ook wekelijks onderdelen voor de eigen printers zoals de filamentrolhouder en een clip.

 

Via de webbrowser van je smartphone is het printproces te volgen en aan te passen.
Via de webbrowser van je smartphone is het printproces te volgen en aan te passen.

Uitdaging

Ook op het gebied van software toont Builder 3D volgende week op Rapidpro (en twee weken later op de Technishow) enkele interessante vernieuwingen. Zo is de cloudsoftware van Printr nu geïntegreerd en wordt de printer toegankelijk via smartphone of tablet. Via de ingebouwde camera kun je vanaf elke plek de printjob volgen.
In de nieuwe editie van 3D printmagazine staat een uitgebreider artikel over Builder 3D. Abonnees ontvangen deze editie vandaag; op RapidPro en Technishow wordt het blad eveneens verspreid.

Back to top button