3D printmarktTechnology

Concept Laser wint met QM Meltpool IAMA 2016

Concept Laser heeft de IAMA 2016 award gewonnen. De jury van deze internationale additive manufacturing award vindt het QM Meltpool systeem van Concept Laser de meest baanbrekende innovatie van alle inzendingen voor de Duits-Amerikaanse award. Het in-situ realtime monitoringsysteem biedt gebruikers een systeem om kwaliteit te bewaken en te documenteren en het opent nieuwe perspectieven voor materiaalresearch, aldus jury.

 

Flinke voorsprong voor 3 genomineerden

Namens de jury heeft VDW-voorzitter Wilfried Schäfer de winnaar bekend gemaakt tijdens de eerste dag van de druk bezochte Inside 3D Printing conferentie, die samen met de Metav deze week in Düsseldorf plaatsvindt. Hij maakte daarbij bekend dat de onderlinge verschillen tussen de waarderingen voor de drie genomineerden niet groot waren. Naast Concept Laser waren het Nederlandse Additive Industries en DMG Mori dochter Sauer genomineerd. Deze drie steken wel af bij de rest van de deelnemers. Ze hebben aldus Schäfer zo’n 10% meer punten gekregen van de jury dan de nummer vier.

 

Florian Bechmann
Wilfried Schäfer (rechts) reikt namens de VDW en AMT de award uit aan Florian Bechmann van Concept Laser

In-situ kwaliteit monitoren

Concept Laser sleept de International Additive Manufacturing Award van de VDW en de Amerikaanse AMT in de wacht met het kwaliteitsmonitoringsysteem QM Meltpool. Met speciale camera’s worden de grootte en intensiteit van het warmtestraling van het smeltbad gemeten. Dat gebeurt in een dusdanig hoge resolutie dat aan de hand hiervan de positie van het smeltbad en de geometrie van het werkstuk berekend kunnen worden, zodat tijdens het 3D printen van elke laag een compleet beeld van de kwaliteit ontstaat en gedocumenteerd wordt. “Hiermee kunnen testprocedures na het 3D printen tot een minimum gereduceerd worden. Dat draagt bij aan zowel tijd- als kostenbesparingen”, aldus Frank Herzorg, oprichter en directeur van Concept Laser in een toelichting. Florian Bechman, hoofd R&D, bedankte in zijn dankwoord uitgebreid het onderzoeksteam van professor Jean Pierre Kruth van de KU Leuven, dat samen met het team van Concept Laser het kwaliteitsmonitoringsysteem heeft ontwikkeld.

 

IAMA 2016
De drie genomineerden: Sauer (DMG Mori), Additive Industries en Concept Laser.

 

Inzendingen onderstrepen sterke groei AM

De jury nomineerde de Metalfab1 van Additive Industries vanwege het bijzondere concept van het Nederlandse bedrijf, dat meerdere stappen in het metaalprintproces integreert in één machine en deze modulair van opbouw maakt. Het innovatieve aan de Lasertec 65 3D van DMG Mori dochter Sauer is volgens de jury dat de machinebouwer een compleet geïntegreerde procesketen aanbiedt. Naast de hybridemachine (LMD en 5-assig frezen) is dat namelijk een samen met Siemens ontwikkelde versie van Siemens NX CADCAM waarmee zowel de additieve als subtractieve bewerkingen geprogrammeerd kunnen worden. In totaal hebben dit jaar 16 inzendingen uit 6 landen meegedaan aan de tweede editie van de IAMA 2016 award. Wilfried Schäfer merkte tijdens de uitreiking nog op dat innovaties zoals die van Concept Laser aantonen dat de additive manufacturing industrie hard werkt aan het industrialiseren van de technologie. Douglas K Woods, president van AMT, ziet in het hoge aantal aanmeldingen een duidelijk teken dat wereldwijd additive manufacturing sterk groeit. In 2017 wordt de IAMA award opnieuw uitgereikt, dan weer tijdens een event in de VS. Ook dan mogen bedrijven uit de hele wereld meedoen. Niet alleen machinebouwers, ook gebruikers met bijzondere toepassingen.

 

Back to top button