3D printmarkt

Concept Laser ziet orders verdubbelen

Concept Laser heeft het afgelopen jaar 161 3D metaalprinters verkocht, vergeleken met 110 een jaar eerder. De waarde van de verkopen groeide met 54%. Eind 2015 bedroeg de wereldwijde installed base van Concept Laser meer dan 550 machines. De groei is zelfs hoger uitgevallen dan het bedrijf zelf verwacht had. Eind dit jaar wordt het nieuwe AM-concept dat op Formnext gepresenteerd is, leverbaar.

 

In 2015 161 3D metaalprinters verkocht

Concept Laser, nog steeds een familiebedrijf, groeit ook als onderneming hard om de groeiende vraag naar 3D metaalprinters bij te benen. In een jaar tijd is het aantal medewerkers toegenomen van 103 naar 172. Ondertussen beschikt de onderneming ook over een eigen vestiging in de VS.

 

Technologie doorontwikkelen

De fabrikant van AM-machines schrijft het succes toe aan het feit dat men vast blijft houden aan de koers om te investeren in technologie ontwikkeling. Die vindt bij alle machinetypen plaats. Zo zijn bij de M2 tegenwoordig zowel de laserbron(nen) als de filters geïntegreerd in de machine. De nieuwe M2 cusing bevat tevens een nieuw filterconcept, dat een vijf keer zo groot oppervlak kent als de voorgaande versie. Het filteroppervlak nam toe tot 20 m2, waardoor er veel minder vaak gewisseld hoeft te worden. Deze grotere filtercapaciteit houdt nauw verband met de komst van multilasertechnologie in deze M2. Meerdere laserbronnen verhogen de productiviteit, maar zorgen tegelijkertijd voor meer rookgassen die afgevoerd moeten worden. Ook bij de grote X-line 2000R metaalprinter, die in de loop van dit jaar bij de Blok Groep in Nederland wordt geplaatst, zijn enkele verbeteringen doorgevoerd om de industriële inzetbaarheid te vergroten. Zo is de doseerunit voor het poeder zodanig aangepast dat in een productierun dit volledig geautomatiseerd kan plaatsvinden. Ook de twee modules voor het opbouwen van de producten zorgen voor een hogere beschikbaarheid van de machine.

 

factory of tomorrow
Het Factory of Tomorrow concept van Concept Laser legt de verbinding tussen additive manufacturing en CNC-bewerken.

 

Eind 2016 nieuw concept leverbaar

Concept Laser is optimistisch over de toekomst. Vorige maand won het bedrijf nog de International Additive Manufacturing Award (IAMA) met het QM Meltpool 3D concept, waarmee tijdens het proces het smeltbad van het metaalpoeder wordt bewaakt. Het is niet enkel een tool om de kwaliteit te borgen. Met het systeem kun je ook tijdens het 3D printen de printjob optimaliseren via iteratieve variaties van de parameters. QM Meltpool is, zo werd ook tijdens de uitreiking van de award benadrukt, een belangrijke stap in de verdere industrialisatie van metaalprinten. De andere belangrijke stap die Concept Laser op dit punt zet is de komst van een heel nieuw concept dat vorig jaar op Formnext werd gepresenteerd, AM factory of tomorrow. Concept Laser stapt over op een modulair concept waarbij alle handlingprocessen gescheiden worden van het daadwerkelijke lasersmelten. Doordat een onbeperkt aantal machines aan elkaar gekoppeld kunnen worden, kan ook de koppeling naar conventionele CNC-machines worden gemaakt voor het nabewerken van de delen. Concept Laser verwacht dat er volledig geautomatiseerde fabrieken ontstaan waarin traditionele productiemethoden hand in hand gaan met additieve technieken. Het nieuwe machineconcept komt eind dit jaar beschikbaar voor verkoop.

Concept Laser wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Landré

FOTO: een werkstuk van de Nederlandse Blok Groep, geproduceerd op de X-line 2000R van Concept Laser.

 

Back to top button