Technology

3D metaalprinten: wat moet je vooraf doen om goed te kunnen nabewerken?

Veel 3D geprinte metalen componenten vereisen een mechanische nabewerking. De manier waarop je het stuk 3D metaalprint heeft daar veel invloed op. Geometrie en printoriëntatie zijn twee belangrijke factoren, zal Tom Scharlaken, lector Mechanica aan Hogeschool Vives, tijdens Machineering laten zien.

Tom Scharlaken is een van de sprekers tijdens de Expertclassses op Machineering 2019 in Brussel. Hij presenteert er de resultaten van verschillende onderzoeksprojecten die aan de hogeschool in Kortrijk zijn gedaan naar het nabewerken van 3D print werkstukken in metaal. Hij maakt daarbij onderscheid tussen nabewerken om een werkstuk makkelijker te kunnen monteren en nabewerken voor hoge toleranties ten opzichte van de geometrie van het werkstuk.

Expertclasses 3D metaalprinten
op Machineering

Een voorbeeld van de ‘printkraag’ die tijdens het 3D metaalprinten kan ontstaan. Zeker bij het nabewerken met CNC-technologie speelt dit een rol.

Wat bij alle twee de toepassingen een belangrijke rol speelt, zijn de printoriëntatie en de geometrie van het werkstuk. Tom Scharlaken: “Naargelang de oriëntatie zullen de ruwheden en de vlakheid verschillen. Eventueel kan een verkeerde oriëntatie zelfs leiden tot het trapeffect bij gebogen oppervlaktes.” Zeker zo kritisch luistert de geometrie van het werkstuk dat wordt geprint. Deze heeft invloed op eventuele vervormingen tijdens het 3D printen, wat consequenties heeft voor het CNC frezen. Daarnaast heeft de geometrie invloed op trillingen tijdens het verspanend nabewerken. In de designfase moet je daarom al rekening houden met de nabewerking.

Problemen met printkroon

Tijdens zijn Experclass op Machineering gaat Tom Scharlaken specifiek dieper in op het fenomeen printkroon. Dit is de opstaande rand die ontstaat tijdens het 3D metaalprinten. De onderzoeksgroep van Hogeschool Vives heeft onderzoek naar deze printkroon gedaan. Er is onder andere gekeken naar de factoren die van invloed zijn op het ontstaan hiervan tijdens het additieve proces. Daarover publiceert de hogeschool eerdaags een studie. Op Machineering gaat de lector er al dieper op in de resultaten, de invloed van de geometrie op het ontstaan ervan. Ook geeft hij tips mee hoe deze printkroon te vermijden of in ieder geval te verminderen.

Makkelijk verwijderen van bouwplaat

Een ander onderwerp dat hij oppakt is het verwijderen van de prints van de bouwplaat. Vives heeft daarvoor een slimmigheid ontwikkeld. “Daarmee wordt het nauwkeurig uitlijnen onafhankelijk van de bouwplaat mogelijk”, zegt Tom Scharlaken. “Op Machineering laat ik zien hoe je dit doet.” Dit is met name interessant voor bedrijven die hun 3D metaalprints elders laten printen.

De Experclass van Tom Scharlaken over nabewerken 3D print stukken is op donderdag 28 maart om 16.00 uur op Machineering 2019. Tom Scharlaken is ook een van de AM experts die op Machineering bezoekers antwoord geeft op de vraag Can I print this? Hogeschool Vives organiseert overigens dit jaar de Metal 3D Challenge die nog steeds open staat voor inzendingen.

De AM activiteiten op Machineering (27-29 maart 2019 in Brussel Expo) worden georganiseerd door Flam3D. Kijk voor meer informatie over het programma en gratis toegangskaarten hier.

Back to top button