3D printmarkt

3D metaalprinten in serieproductie komt op gang

Is 3D metaalprinten vertrokken als geaccepteerde productietechnologie? Dat zou je haast denken. Deze week meldt het Nederlandse FMI Instrumed als eerste titanium implantaten seriematig te gaan 3D printen. Tegelijk komt van Premium Aerotec het bericht over de opening van de 3D printafdeling voor vliegtuigonderdelen. Beide ondernemingen hebben voor Concept Laser als machineleverancier gekozen.

 

FMI Instrumed gaat seriematig implantaten 3D printen; Premiun Aerotec opent AM-afdeling

Nederland lijkt in een hoog tempo de achterstand op het vlak van additive manufacturing goed te willen maken. Niet alleen op onderzoeksgebied, zoals al uitgebreid beschreven in de laatste editie van 3D Print magazine. Ook qua productie. FMI Instrumed in Schiedam heeft als partner in Addlab de voorbije jaren ervaring opgedaan met 3D metaalprinten en heeft nu zelf geïnvesteerd in een Concept Laser M2 Dual Laser metaalprinter met QM kwaliteitsmonitoring systemen. Vorige maand won de Duitse fabrikant met dit monitoringsysteem de IAMA Award. 

 

FMI Instrumed
Henk Jansen (l), managing director bij FMI Instrumed samen met Ruben Wauthle, business development manager AM, voor de Concept Laser M2 Dual Laser.

 

Titanium implantaten

FMI Instrumed gaat daarmee nieuwe typen implantaten seriematig produceren. Deze implantaten zijn met de huidige CNC technologie niet te maken, meldt de Nederlandse toeleverancier. De implantaten worden geleverd aan zowel Europese als Amerikaanse OEM-ers. FMI Instrumed wordt approved supplier medische implantaten bij deze bedrijven. Omdat het bedrijf in Schiedam eveneens alle verspanende technologie in huis heeft, kunnen noodzakelijke nabewerkingen zelf worden gedaan. De 3D metaalprinter Concept Laser wordt geleverd door Landré.

 

Luchtvaart: Premium Aerotec

Concept Laser zelf kwam deze week met het bericht over de officiële opening van de additive manufacturing afdeling bij luchtvaarttoeleverancier Premium Aerotec. Dit verspanend bedrijf heeft met succes een certificatieprocedure doorlopen en is onlangs gestart met de serieproductie van 3D geprinte metalen vliegtuigonderdelen voor Airbus. Daartoe is een speciale hal ingericht, waar nieuwe alleen twee M2 machines van Concept Laser staan maar ook de grote X Line 1000R. Midden dit jaar komt er nog een X Line 2000 R bij, de grootste poederbed metaalprinter die momenteel verkrijgbaar is (met een bereik van 800 bij 400 bij 500 mm). Ook deze grote 3D metaalprinter is voorzien van twee laserbronnen met elk 1000 W. Concept Laser is de prefered supplier van additive manufacturing technologie voor de luchtvaarttoeleverancier in Varel. In de overeenkomst is onder andere afgesproken dat Premium Aerotec een rol gaat spelen in de industrialisatie van 3D metaalprinten, iets dat Concept Laser onder andere wil bereiken met het nieuwe factory of tomorrow concept.

 

Premium Aerotec
De nieuwe AM afdeling bij Premium Aerotec

Bekijk hierboven de video van het productieproces van een vliegtuigcomponent bij Premium Aerotec

In het volgend 3D Print magazine (digitale editie) verschijnt onder andere een uitgebreider artikel over FMI Instrumed. Ook tonen we hierin voorbeelden van 3D metaalprinten in industriële toepassingen elders in Europa.

 

Back to top button