Applications

Ultimaker helpt Naturalis skelet T-rex reconstrueren

Ultimaker schiet Naturalis in Leiden te hulp. Het Leids centrum voor biodiversiteit is bezig het skelet van een T-rex dinosaurus te reconstrueren. Er ontbreken echter enkele botten. Met 3D scannen en 3D printen gaat men de ontbrekende botten natuurgetrouw namaken. Het skelet meet 13 meter.

 

3D scan- en printtechnologie voor reconstructie ontbrekende botten

De overblijfselen van de Tyrannosaurus zijn enkele jaren geleden gevonden in de Amerikaanse staat Montana. Het volwassen exemplaar meet 13 meter. Hoewel het grootste deel van het skelet in heel goede conditie is, ontbreken met name botten uit de voeten, het linkerbeen en de armen. De natuurhistorici deden vroeger ook al ontbrekende botten namaken, maar dat gebeurde met de hand en met gips en is nogal een tijdrovend karwei. Nu zetten ze de 3D printtechnologie van Ultimaker in. Ze hebben eerst de beschikbare botten gescand en aan de hand hiervan de modellen getekend van de botten die ontbreken. Deze worden nu met een Ultimaker 3D geprint.

 

Zo zal T-rex vanaf september te zien zijn in Naturalis (Foto Naturalis)
Zo zal T-rex vanaf september te zien zijn in Naturalis (Foto Naturalis)

STL-files komen online

Naturalis wil echter nog meer doen. Omdat alle botten gescand zijn, kan men eenvoudig een tweede skelet van de T-rex printen. Dat gebeurt ook. Deze 3D geprinte botten worden in een iets afwijkende kleur gemaakt, zodat bezoekers het verschil kunnen zien. Ultimaker gaat de feitelijke STL-files die Naturalis gebruikt online zetten, zodat iedereen met een 3D printer thuis zijn eigen replica van de T rex botten kan printen. In een iets bescheidener formaat uiteraard. Zodra Naturalis klaar is met de reconstructie, wordt het skelet getoond aan de bezoekers van het Nederlands museum.

 

Back to top button