ManufacturersTechnology

Carbon M1: eerste 3D printer op basis van CLIP-technologie

De Amerikaanse start up Carbon is gestart met het commercieel aanbieden van de Carbon M1, de eerste commercieel beschikbare 3D printer die gebruik maakt van de CLIP-technologie. Deze technologie belooft zowel snelheid als een hoge oppervlaktenauwkeurigheid te combineren. Zelf zegt het bedrijf dat deze 3D printtechnologie een brug slaat tussen prototyping en manufacturing. Carbon kiest voor een verdienmodel gebaseerd op het aanbieden van een compleet pakket tegen een abonnementsprijs.

 

Kwaliteit vergelijkbaar met engineering plastics

Vorig jaar verraste co-founder en CEO van Carbon, Joseph DeSimone, met de nieuwe printtechnologie: Continous Liquid Interface Production. Het gaat om een fotochemisch proces, vergelijkbaar met DLP-technologie. Door een tweede, hittegevoelig chemisch bestanddeel aan het polymeerbad, toe te voegen print Carbon onderdelen met eigenschappen vergelijkbaar met die van engineering plastics. Bovendien zijn de mechanische eigenschappen in alle richtingen identiek, wat bij de meeste andere printtechnieken niet het geval is. Ook de oppervlaktekwaliteit is volgens DeSimone veel beter.

 

 

Internet of Things concept

Carbon zegt dat designers en engineers voor de eerste keer onderdelen kunnen printen die zowel een hoge resolutie hebben, goede oppervlakte afwerking als mechanische eigenschappen die zowel goed zijn voor functionele prototypes als productiedelen. Om het 3D printproces in elke printer te optimaliseren, zijn alle Carbon M1 printers via het internet verbonden met de dataservers van Carbon. Deze verzamelen dagelijks meer dan 1 miljoen pocesdata die Carbon gebruikt om het printproces te optimaliseren. Ook directe ondersteuning van klanten bij een printjob verloopt via het internet. Carbon kiest ervoor om de 3D printer niet te verkopen maar op abonnementsbasis aan te bieden: 40.000 dollar per jaar voor het basispakket. Een tweede bouwplatform kost dan nog 750 dollar extra. Voor ditvaste jaarlijks bedrag wordt zowel de printer geleverd als de service en support, niet het materiaal. Internet speelt in dit model eveneens een grote rol doordat Carbon omdat het continu data verzamelt van alle printers onderhoudsproblemen kan voorspellen.

7 nieuwe harsen

Tegelijk met de lancering van de Carbon M1 brengt de start up, die meer dan 140 miljoen dollar aan venture capital heeft opgehaald, 7 eigen harsen voor de 3D printer. Sommige hiervan leveren producten die vergelijkbare kwaliteiten hebben als spuitgiet delen. De harsen zijn een RPU, FPU, EPU, een CE (bestand tegen temperaturen tot 219 graden C en daarmee geschikt voor toepassingen onder de motorkap) en een PR-hars. Dit laatste is een prototyping hars dat voldoende eigenschappen biedt voor prototypes. Het is leverbaar in 7 kleuren en klanten kunnen hun eigen kleur mengen.

Launching customers voor Carbon zijn onder andere Ford, BMW en Johnson & Johnson. Ze en anderen hebben de CLIP-technologie getest en hebben onder andere motoronderdelen geprint.

 

Back to top button