design

Carbon geeft design engine voor lattice structuren vrij

Abonnees Carbon 3D hebben toegang tot designsoftware

Carbon geeft klanten toegang tot de Carbon Design Engine software. Deze software genereert automatisch lattice structuren gericht op specifieke prestaties die men wil bereiken. Carbon heeft deze design software vorig jaar onder andere gebruikt in de ontwikkeling van de wattenstaafjes voor covid-19 testen.


Phil DeSimone, mede-oprichter en Chief Product and Business Development Officer bij de Amerikaanse 3D printerfabrikant, laat over de redenen waarom Carbon deze software ontwikkeld heeft, geen misverstanden bestaan. “De traditionele CAD software houdt het innovatietempo van 3D printers en materialen niet bij.” En dat remt de productontwikkeling af. De vrijgave van de Design Engine voor alle Carbon abonnees helpt hen sneller iteraties door te voeren. De gebruikelijke duur van een productontwikkelingscyclus van 18 tot 24 maanden moet hierdoor aanzienlijk korter worden, denkt men in Redwood City (Californië).

Phil DeSimone: CAD ontwikkelaars houden innovatietempo AM-industrie niet bij

Versnelling van productontwikkellingscyclus

Lattice structuren kunnen veel invloed hebben op het eindproduct, bijvoorbeeld wat betreft de mechanische eigenschappen. Deze structuren zijn typisch iets dat je met 3D printen wel kunt maken en andere technieken niet. En daar gaat volgens Carbon de huidige CAD software de mist in omdat deze over onvoldoende specifieke designtools voor additive manufacturing beschikt. De Carbon Design Engine automatiseert het ontwerp van deze rasterstructuren. De cloudgebaseerde applicatie biedt de rekenkracht om complexe vormen snel en efficiënt te genereren zonder dat daarvoor lokale resources nodig zijn. De Design Engine software heeft een volledig interactieve gebruikersinterface en biedt ontwikkelteams de mogelijkheid om vijf verschillende soorten rasterstructuren te produceren. De software creëert deze zelfs voor de meest uitdagende ontwerpoppervlakken.

Gedrag vooraf voorspeld

Omdat Carbon ook materiaaleigenschappen in de software integreert, voorspellen de algoritmen vooraf de performance van een bepaalde lattice in een ontwerp. Ook geeft de software de design engineers richtlijnen hoe rasterstructuren en design van het product op elkaar af te stemmen. De Carbon Design Engine is al getest door een aantal bedrijven uit het Carbon Production Network.

De 3D printerfabrikant organiseert 11 maart een webinar over het gebruik van deze latticestructuren ter vervanging van schuim in producten. Meer informatie hierover vind je onder deze link. In de Benelux gebruikt QDP de Carbon 3D printer. Hier kun je daar meer over lezen.

Back to top button