Applications

FMI start serieproductie 3D geprinte implantaten

FMI Additive is gestart met het seriematig 3D metaalprinten van rug-implantaten. De medische toeleverancier heeft hiervoor in Tilburg een nieuwe vestiging opgezet. Deze moet de komende jaren uitgroeien tot een productie-unit waar wekelijks duizenden medische implantaten worden geprint én nabewerkt.

 

Geen enkele van onze klanten is niet met AM bezig

Fabrikanten van dergelijke implantaten schakelen in hoog tempo over op additive manufacturing als productietechniek voor de serieproductie. “Geen enkele van onze klanten is er niet mee bezig”, zegt Henk Jansen, directeur van FMI Instrumed en het nieuwe bedrijf FMI Additive. Wereldwijd wordt er jaarlijks zo’n 3,9 miljard dollar besteed aan implantaten voor in de wervelkolom. En deze spinalmarkt groeit, dankzij de vergrijzing, toenemende welvaart en voortuitgang van medische zorg gestaag met zo’n 6 tot 7 procent per jaar. De komende maanden wordt de dagelijkse productie van meer dan 200 geprinte implantaten verder opgeschaald.

 

Standaard competentie

Dat de medische sector in tegenstelling tot bijvoorbeeld de hightech industrie 3D metaalprinten zo snel omarmt als productietechniek, heeft volgens hem alles te maken met het feit dat de zin ervan niet ter discussie staat. Door het ruwe oppervlak én de open structuur die je alleen met AM kunt maken, groeit het menselijk weefsel veel gemakkelijker en steviger in het implantaat. FMI Additive 3D print eventueel aan de buitenkant nog een speciale rasterstructuur. Daarvoor werkt men met de Tri-Metrix 3D software van Materialise. “Dit gaat nooit met frezen of een andere techniek”, zegt Henk Jansen, wijzend naar de speciale structuur. Dat voordeel is voor de medische industrie belangrijker dan een eventuele kostenbesparing, waar andere industrieën wel al snel naar vragen.

FMI Additive

Juist de rasterstructuren en het ruwe oppervlak maken de AM technologie zeer geschikt voor de productie van orthopedische implantaten. 

 

Arcam technologie

Bij FMI Additive staan momenteel 3 EBM machines van Arcam, 3 Q10plus. Dit zijn speciale uitvoeringen van de EBM metaalprinter voor serieproductie van orthopedische producten, voorzien van de nieuwste elektronenstraalunit en een bouwplatform dat qua afmetingen geoptimaliseerd is voor implantaten. Afhankelijk van de grootte, 3D print FMI Additive van een medical grade titanium per machine tot 80 implantaten per dag. Inclusief de opwarm- en afkoeltijd betekent dit een productiecyclus van zo’n 15 uur. Daarmee is het implantaat nog lang niet klaar. “Het hele proces beslaat zo’n 16 tot 20 productiestappen, waarvan er 8 alleen al na het printen volgen.”

In 3D Print magazine van maart kun je een uitgebreid artikel over FMI Additive lezen. Henk Jansen geeft op de ESEF en TechniShow op donderdag 22 maart een presentatie over hoe de contract manufacturer het productieproces heeft omgezet naar additive manufacturing en wat daarbij komt kijken. Meer informatie over het 3D printcongres kun je hier vinden.

 

Back to top button