ManufacturersTechnology

Dolomite Fluid Factory eerste lab-on-a-chip 3D printer

Dolomite heeft de eerste 3D printer voor lab-on-a-chip toepassingen gelanceerd. Met deze 3D printer, Dolomite Fluid Factory, kunnen deze medische en procesdevices voor amper 1 $ per stuk worden geprint, exact naar het ontwerp van de klant.

 

3D printer werkt met FDA-goedgekeurd polymeer

Dolomite is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd bedrijf dat microfluide producten, zoals een lab-on-a-chip ontwerp en produceert. Tot nog toe gebeurt dat vooral door microkanalen in het materiaal te etsen of te verspanen of de producten te spuitgieten en daarna met een tweede component deze dicht te sealen. Met de Fluid Factory krijgen de ontwerpers nog meer designvrijheid en vereenvoudigt het productieproces omdat het complete device in een keer gemaakt kan worden. Eind verleden jaar heeft Dolomite de 3D printer al een keer op een beurs in Korea getoond, onlangs was de Europese première op Lab-on-a-Chip & Microfluids 2016 in Madrid.


Breed scala aan toepassingen

De Fluid Factory is ontwikkeld om snel lab on a chip toepassingen te maken, maar ook manifolds, sensor cartridges, kleppen, verbindingen en medische apparaten. Gebruikers kunnen een van de designs uit de ontwerpbibliotheek kiezen of hun eigen design maken. Dat kan met praktisch elk CAD-programma. Daarna wordt het ontwerp 3D geprint, inclusief alle afdichtingen. Als materiaal gebruikt men cyclic olefin copolymer (COC), een FDA-goedgekeurd materiaal voor medische toepassingen. Het is een sterk en transparant materiaal. De kosten van zo’n 3D geprint device bedragen amper 1$ per stuk, waarmee Dolomite een techniek aanbiedt om heel snel en betaalbaar prototypes te maken of unieke devices. Toepassingen voor de Dolomite Fluid Factory ziet men onder andere in de medische diagnostiek, chemische synthese in de procesindustrie en in analytische en biomedische toepassingen.

 

 

Back to top button