Applications

De Achterhoek in 3D

Iedereen met een hart voor De Achterhoek, kan nog tot en met 15 januari zijn stem uitbrengen voor het project Achterhoek in 3D. Van elke Achterhoekse gemeenten wordt één van de vijf genomineerde markante gebouwen digitaal getekend in Solidworks. Daarna wordt elk gebouwd 3D geprint op een in De Achterhoek ontwikkelde 3D printen: dddrop Leader.

 

Uit elke gemeente in wordt 1 markant gebouw 3D geprint

 

Het Stadslab Doetinchem en het cultuurcentrum Gruitpoort werken aan een maquette van De Achterhoek. De 11 gebouwen in deze maquette  symboliseren straks de rijkheid aan cultuur en karakteristieke gebouwen van deze regio.

 

Solidworks en dddrop 3D printer

CAD2M ondersteunt het project. Projectleidster Claudia van Bree van Gruitpoort licht toe: “Elke Achterhoekse gemeente heeft 5 markante gebouwen en objecten genomineerd, waarop inwoners en andere geïnteresseerden kunnen stemmen. Van iedere gemeente wordt het favoriete object in Solidworks digitaal getekend. Daarna wordt het met de dddrop Leader in 3D uitgeprint.” CAD2M is volgens Claudia van Bree een Achterhoeks bedrijf pur sang. Vandaar dat de stap naar een samenwerking snel was gemaakt. De Solidworks experts van CAD2M trainen de leden van de werkgroep van het Stadslab in het werken met Solidworks. Ook begeleiden ze hen bij het 3D printen van de gebouwen. Bij het Stadslab gebruikt men al een 3D printer. Voor dit project gaat men de eerste keer met de gesloten dddrop Leader 3D printer aan de slag.

 

dddrop Leader Twin

 

Stem op het markantste gebouw

Om te bepalen welke gebouwen er 3D geprint gaan worden, roepen het Stadslab en het cultuurcentrum Gruitpoort de hulp in van de inwoners van de Achterhoek en iedereen die de regio een warm hard toedraagt. Tot en met 15 januari kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete object. Dat is één van de vijf genomineerde gebouwen per gemeente. Na half januari gaat de werkgroep aan de slag met het 3D printen. Elke dinsdagavond is de 3D werkgroep aanwezig in Gruitpoort en kunnen bezoekers binnenlopen voor meer informatie over 3D printen of om mee te werken aan het project: “Wij zoeken altijd mensen die enthousiast zijn en het 3D printen willen beoefenen. Ze zijn van harte welkom om te komen kijken en mee te doen”, vertelt Van Bree.

 

DRU Ulft
Wordt het voormalige fabriekscomplex van Diepenbrock en Reigers te Ulft (DRU) straks in 3D geprint?

3D prints startpunt voor méér activiteiten

De 3D geprinte maquette zal straks te bewonderen zijn in het Stadsmuseum te Doetinchem én in publieke ruimtes van de betrokken gemeentes. Het doel van dit project is om betrokkenheid te creëren bij de inwoners van de Achterhoek, maar ook om extra toeristen te trekken. “We willen kijken hoe we de maquette kunnen uitbouwen tot een toeristische attractie. We denken dan bijvoorbeeld aan een fietsroute langs alle gebouwen die op de plattegrond te vinden zijn, maar dat moet nog verder uitgewerkt worden,” aldus Van Bree.

Stemmen op je favoriete gebouw in De Achterhoek kun je hier doen, (tot en met 15 januari 2017).
En hier vind je meer informatie over De Gruitpoort en we inloopavonden van de 3D werkgroep.

 

Back to top button