3D printmarktTechnology

8 Quotes van 3D printexperts die de toon zetten voor 2017

2017 is begonnen. Nog één keer blikken we terug op 2016, een bewogen jaar voor de 3D print industrie. Dat doen we in 8 citaten die iets zeggen over de transitiefase waarin de 3D printindustrie zich bevindt.

 

Want dat de 3D printindustrie zich in een overgangsfase bevindt, is in 2016 duidelijk geworden. CEO’s die er vanaf het begin bij waren, hebben het veld moeten ruimen. Zoals Avi Reichental van 3D Systems. En David Reiss van Stratasys. GE heeft aan het eind van 2016 duidelijk gemaakt dat het menens wordt. Het Amerikaanse concern heeft met de overname van Concept Laser en Arcam de basis gelegd voor wat binnen enkele jaren moet uitgroeien tot een miljardenbusiness. Bladerend door de aantekeningen van 2016, zijn de onderstaande quotes misschien wel veelzeggend voor wat we in 2017 en later mogen verwachten.

 

Stratasys

Ilan Levin, CEO Stratasys
Het gaat om de zinvolle toepassing van 3D printen

“Het gaat niet om 3D printers verkopen. Belangrijker is dat additive manufacturing zinvol is. Klanten kijken niet meer naar de specs van een printer. Ze willen weten hoe ze onze technologie kunnen integreren in hun processen; hoe zij hun supply chains kunnen verbeteren met additive manufacturing. Het gaat om de business. Dit is een nieuw tijdperk voor ons en voor de hele industrie. Als industrie moeten wij veel meer in de taal van de gebruiker gaan spreken.”

Stratasys

 

VJ, CEO 3D Systems
Komende 3 jaren gaat het gebeuren

“Ik geloof dat 3D printen de komende 3 jaren van prototyping naar productie gaat. Aerospace, defensie industrie, de medische sector en investeringsgoederen zijn de meest kansrijke segmenten. Maar willen we met 3D printen echte producten gaan maken, dan moet de snelheid omhoog; hebben we duurzame materialen nodig, moeten producten repeteerbaar nauwkeurig geprint kunnen worden en moeten we volumes kunnen printen tegen concurrerende kosten. Tot nog toe is er geen enkele techniek die aan alle 4 deze criteria voldoet. Kwaliteit en total cost of ownership zullen de stuwende krachten in de transformatie zijn. En de workflow is belangrijk. Het gaat erom dat je de totale oplossing kunt bieden. 3D Systems beschikt over dat complete portfolio.”

3D Systems

 

Dmg-eindproduct12-38 AM

Greg Hyatt, DMG Mori Seiki
“Doorbraak komt pas later, na de hype”

“Vergelijk additive manufacturing met de automotive industrie. Eerst was er de hype de doorbraak kwam pas later. Wij hebben ons afgevraagd welke enabling technology voor de transformatie kan zorgen zoals Ford destijds in de auto-industrie. Wat waarvoor nodig is? Kosten per werkstuk omlaag; opbouw tempo omhoog. Als je op een bestaande structuur opbouwt, dalen de kosten. Want je voegt alleen features toe die echt nodig zijn. De industrie wil verder verschillende materialen in één product kunnen gebruiken. En de industrie wil één enkel platform, voor additief en subtractief.”

DMG Mori Seiki

 

Lawrence Grassman, marktonderzoeker Smartech
Forse groei in omzet materialen

“De omzet van de addititive manufacturing industrie in de luchtvaartindustrie groeit naar 5 miljard dollar in 2024. De hardware gaat verdrievoudigen, maar de echte groeier is de afzet van materialen. Rond 2024 gaan we een nieuwe fase is, namelijk die waarin de omzet in materialen hoger wordt dan in machines. Dat moment komt bij elke industrialisatie van een nieuwe technologie.”

AM Europe Show

 

Trumpfwebsmal

Peter Leibinger, Trumpf
Verwachtingen wel erg hoog gespannen

“Additive manufacturing heeft potentieel, maar de verwachtingen in de markt zijn zo hoog gespannen, dat de teleurstelling bijna vanzelfsprekend wordt. We moeten snel goede toepassingen vinden om de verwachtingen niet te laten omslaan in teleurstellingen. Technisch gezien moet de productiviteit fors omhoog, maar met de huidige technieken halen we dat nog niet. Zijn we in onze val gelopen door het thema zo te hypen?”

Trumpf

 

Joachim Zettler, CEO AP Works
Businessecase het belangrijkste, maar 3D printen blijft nichemarkt

“De businesscase blijft het belangrijkste. Spare parts zou daarom wel eens de eerste echte toepassing voor additive manufacturing kunnen worden. Via ERP-systemen kunnen OEM’ers hun klanten toegang bieden tot de data en dan kunnen ze on demand produceren. Maar additive manufacturing blijft dan nog steeds een nichemarkt. Een nichemarkt die gaat groeien, maar die een nichemarkt blijft.”

APWorks

 

Ultimaker
Bijna alle desktoprinters, zoals die van Ultimaker, worden ingezet voor industriële toepassingen, zoals op de foto voor het ontwikkeling van performance parts voor de Audi A5 RS.

Jos Burger, CEO Ultimaker
Bedrijven snappen hoe 3D printen hun business kan veranderen

“De desktop 3D-printing sector is volwassen aan het worden. Steeds meer bedrijven zien een goede reden om de technologie te gaan gebruiken, nu ze begrijpen hoe het hun business kan transformeren. Waar het voorheen alleen maar ging om het maken van prototypes en de eerste mock-ups, is 3D-printing nu een erkend alternatief aan het worden voor traditionele productiewijzen van tools en zelfs voor het op maat maken van producten voor de eindgebruiker.’

Ultimaker

 

Rolan Haynes, founder Reflow Filament
3D printen helpt 3e wereldlanden zichzelf te ontwikkelen

“We praten over een industriële revolutie, maar slechts 13% van de wereldbevolking heeft momenteel toegang tot 3D printers. Toch kunnen we met 3D printen in de 3d wereld landen hetzelfde bereiken als daar gebeurt met nieuwe financiële apps, waarmee de bevolking de bankeninfrastructuur passeert. 3D printen is dé technologie die bij uitstek geschikt is voor deze landen, omdat ze zwakheden kunnen omzetten in kracht. Een land als Tanzania creeert elk jaar een plastic afvalberg van 2500 ton. Laten we dat afval omzetten in een grondstof waarmee ze lokaal kunnen 3D printen. Daarmee kunnen ze lokaal gaan produceren. 3D printen kan dé technologie zijn om onze samenleving echt te veranderen.”

 

Foto: 3D Systems topman VJ (links) met een van de grondleggers van deze industrie, Chuck Hull.

Back to top button