Materials

Bayerische Metallwerke maakt Wolfraampoeder voor 3D printen

Met een nieuw procedé slaagt Bayerische Metallwerke erin om wolfraamlegeringen in poedervorm te maken die zich eigenen voor additive manufacturing. Het procedé voor de productie van Wolfraampoeder is nu gepatenteerd.


Het bijzondere aan de manier waarop het Duitse bedrijf, onderdeel van Gesellschaft für Wolfram Industrie, het Wolfraampoeder maakt is dat dit in de vorm van voorgelegeerd poeder gebeurt. Dankzij de voorlegering worden alle drie elementen als een meerfasig materiaal in elk afzonderlijk poederdeeltje samengevoegd. De samenstelling kan dus nauwgezet gecontroleerd worden en er is geen verlies van bindmetalen. Bij andere technieken verdampt een belangrijk deel van de legeringselementen omdat de smelttemperatuur van wolfraam extreem hoog is (3400 graden C).

Dichtheid voldoet aan eisen aluminiumindustrie

De nieuwe legering kan worden geproduceerd met 80 tot 98,5% (gewicht) wolfraam, 0,1 tot 15% (gewicht) nikkel en 0,1 tot 10% (gewicht) ijzer en/of koper. Hiermee wordt een dichtheid van het eindproduct bereikt van 17 tot 18,8 g/cm3. Daarmee voldoet de legering aan de eisen van onder andere de aluminiumindustrie voor de productie van gereedschappen en voor afscherming tegen alfa- en gammastraling. “Hoe hoger het aandeel wolfraam in het eindproduct, hoe beter het bestand is tegen gesmolten aluminium en hoe beter de thermische geleidbaarheid,” legt Hany Gobran uit, de ontwikkelaar van het proces. Het nieuwe materiaal kan gebruikt worden als vervanging van lood.

Bayerische Metallwerke kan zowel WNiFe als WNiCu legeringen produceren.

Back to top button