postprocessing

XJet automatiseert support verwijderen met SMART technogie

Tot 90% tijdsbesparing in post-processing

XJet heeft alumina (aluminiumoxide) vrijgegeven voor het Carmel AM systeem. Daarnaast lanceert het Israëlische bedrijf half september op Rapid+TCT het SMART station. Daarmee kan men supportmateriaal geautomatiseerd verwijderen.


Eigenlijk had XJet de SMART-technologie (Support Material Automatic Removal Technology) vorig jaar al willen introduceren op Rapid+TCT, maar de beurs werd toen verschoven naar deze maand. Dror Danai, Chief Business Officer, zei toen al in een interview in 3D Print magazine dat het automatiseren van post-processing een belangrijke stap is in de richting van industrieel 3D printen met onder andere technisch keramiek.

Reinigingsstation is stap naar industrialisatie 3D printen van keramische onderdelen

Ontbrekende schakel

Uit de ervaringen met het automatisch poeder verwijderen die een van de bèta klanten inmiddels heeft opgedaan, blijkt dat het SMART-station tot 90% van de tijd bespaart die men normaal kwijt is aan reinigen. “Additieve productie wordt verondersteld echte ontwerpvrijheid en complexe geometrieën te bieden zonder extra kosten. Ons oplosbaar supportmateriaal biedt die mogelijkheden – zelfs voor minuscule holtes. Met het SMART-station kunnen onze klanten profiteren van een eenvoudige, voorspelbare en goedkope werking.” Dror Danai noemt dit station de ontbrekende schakel in de AM-workflow van XJet.

Wateroplosbaar

Support Material Automatic Removal Technology werkt naadloos samen met alle XJet Carmel AM-systemen. Het oplosbare supportmateriaal wordt in het station automatisch verwijderd. Het gebruiksvriendelijke systeem op waterbasis beschikt over meerdere programma’s – verschillend naar waterniveau, debiet en andere parameters – om aan elke tray met onderdelen te voldoen. Met behulp van intelligente algoritmen stelt het SMART systeem het geschikte programma voor.

Aluminiumoxide vrijgegeven

Vorige maand heeft XJet eveneens een nieuw keramisch materiaal voor de Carmel AM vrijgegeven, aluminiumoxide. Dit is een van de meest gebruikte keramische materialen. Het combineert hoge mechanische sterkte, hoge hardheid en zeer goede elektrische isolatie met een hoge slijtvastheid, een hoge thermische geleidbaarheid en is bestand tegen hoge temperaturen. Zowel aluminiumoxide als zirkoniumoxide zijn technische keramische materialen die zeer goed bestand zijn tegen chemicaliën (niet-corrosief), uitstekend isoleren en zeer hard zijn. Als zodanig zijn zij moeilijk te bewerken met traditionele methoden zoals CNC-technologie, vooral nadat zij in vorm zijn gesinterd. Door het materiaal te 3D printen, krijgen ontwerpers veel meer vormvrijheid tot hun beschikking.

XJet presenteert beide innovaties deze maand op Rapid+TCT in Chicago en in november op Formnext in Frankfurt.

Back to top button