3D printmarktTechnology

Protiq 3D print koperen inductoren voor spuitgietindustrie

Protiq, het 3D printbedrijf van Phoenix Contact, slaagt erin om koper te printen met het SLM proces. Hiermee 3D print het jonge bedrijf onder andere inductoren voor de kunststofspuitgietindustrie. Via de website met online configurator kan iedereen deze bestellen. Ook concurrenten van Phoenix Contact.

 

Klanten kunnen online hun inductoren configureren

Anderhalf jaar na de formele start van het 3D printbedrijf staan er in Blomberg drie EOS metaalprinters, twee zelf gebouwde lasersmeltmachines en nog drie EOS machines uit de P-reeks, de SLS-machine van het Duitse concern. Voor de kwaliteitscontrole beschikt het jonge bedrijf onder andere over computertomografie. Er is eveneens geïnvesteerd in 3D scanners voor reverse engineering. “Ons doel is de concurrentie altijd een stap voor te zijn”, zegt Stefan de Groot, manager. De focus ligt op industriële componenten.

 

Protiq schuwt evenmin onconventionele ontwerpstappen te zetten. Deze spuitgietmatrijs werd generatief ontworpen om zoveel mogelijk gewicht te besparen.

 

Workflow in 5 stappen

Met de lancering van het online platform wil men de workflow vergaand automatiseren. Een algoritme controleert de 3D file of STL file en de klant krijgt direct feedback, kan uit verschillende nabewerkingen kiezen en ziet dynamisch de prijs veranderen bij elke wijziging. “We hebben de volledige workflow in 5 stappen samengevat”, legt Stefan de Groot uit. De lancering van het platform is eveneens de toegang die het 3D printbedrijf nu biedt aan iedereen.

 

Koperen inductoren configureren

Een van de bijzonderheden die Protiq aanbiedt, is het 3D printen van koperen inductoren voor de kunststofspuitgietindustrie. Klanten kunnen via een configurator op de website hun eigen product samenstellen. Deze wordt vervolgens met SLM technologie geprint. Protiq heeft dit proces in nauwe samenwerking met het Fraunhofer ILT ontwikkeld en is een van de weinigen die erin slaagt om koperpoeder te verwerken. Doordat men nu de inductoren kan 3D printen, heeft men veel meer designvrijheid dan bij de bestaande productietechnieken.

Over deze ervaringen en de ervaring met 3D printen in zijn algemeenheid, spreekt Johannes Lohn, manager additive manufacturing technology bij Protiq, tijdens de tweedaagse Inside3DPrinting conferentie in Düsseldorf. Deze conferentie vindt op 21 en 22 februari plaats, gelijktijdig met de Metav, een machinebeurs voor de metaalindustrie. Op de beursvloer is er een AM area.
Lezers van 3D Print magazine krijgen 15% korting op de toegangsprijs. Gebruik hiervoor de kortingscode 3DPRINTMAGAZINEI3D

In de maart editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid artikel over Protiq lezen.

 

Back to top button