softwareTechnology

Bye bye STL: Dassault, Renishaw, Siemens en Trumpf maken STL file overbodig

Kan het STL formaat bij het grof vuil? Als het aan Dassault en Renishaw ligt wel. Net zoals ook Trumpf en Siemens hebben besloten. Te midden van al die 3D printers op Formnext lieten deze concerns zien dat ze serieus bezig zijn additive manufacturing naar een hoger niveau te tillen: het productieniveau.

 

Het is de grote ergernis van engineers: hun CAD-data moeten geconverteerd worden naar STL voordat je je printjob kunt gaan voorbereiden. Dat betekent eveneens dat je terug moet naar je CAD omgeving zodra blijkt dat je iets moet aanpassen. Dat helpt niet echt als je in een productieomgeving werkt. “Iets printbaar maken is leuk, maar het gaat om het produceerbaar maken van designs en reproduceerbaar”, vat Philippe Reinders Folmer, Benelux directeur van Renishaw de boodschap die Renishaw op Formnext uitstraalde, samen.

Renishaw am
Renishaw en Dassault Systemes werken aan de integratie van AM technologie in de engineeringsoftware van het 3DExperience platform.

Integratie design, engineering en printjob voorbereiding in Catia

Het eerste, produceerbaar maken, hebben de Britten gedaan samen met Dassault Systèmes. Om precies te zijn met het team van Catia. De Renishaw Quantum software, waarmee het printproces voorbereid, aangestuurd en gecontroleerd kan worden, kan volledig in Catia geïntegreerd worden. Er is dus geen STL file meer nodig, reparatie daarvan kan achterwege blijven. De engineer kan in zijn designsoftware de volledige printjob voorbereiden en kan in één werkomgeving wisselen tussen printvoorbereiding en engineering. Ook in andere onderdelen van het 3DExperience platform van Dassault wordt hard gewerkt aan 3D printen. Bijvoorbeeld Simulia, dat de simulatie van lattice structuren integreert. Renishaw laat weten dat al die tools straks geïntegreerd gaan worden één tool. Ook voor degenen die niet met Catia werken heeft Renishaw een nieuwe oplossing: de nieuwe release van Quantum software leest direct CAD data in. Dat kan een STEP file zijn of een IGES file. STL files zijn niet langer nodig.

 

Siemens zet momenteel met NX sterk in op de industrialisatie van additive manufacturing, onder andere door de samenwerking met Trumpf.
Siemens zet momenteel met NX sterk in op de industrialisatie van additive manufacturing, onder andere door de samenwerking met Trumpf.

Siemens en Trumpf: NX in TruTops Print

Siemens en Trumpf zien eveneens dat de STL file voor additive manufacturing een serieuze hinderpaal is op weg naar serieproductie. Op Formnext kondigden de twee Duitse bedrijven een samenwerking aan. Het eerste resultaat is dat Siemens NX geintegreerd is in TruTops Print. Dit nieuwe softwarepakket komt samen met de nieuwe metaalprinter TruPrinter 3000 beschikbaar. Design, engineering en printvoorbereiding voor de Trumpf 3D metaalprinter gebeuren vanuit één pakket. STL files worden daarmee overbodig. “Het is niet meer nodig data te converteren omdat de tools voor design, simulatie, 3D printen en NC programmeren van metalen componenten geïntegreerd worden in een systeem”, aldus Tony Hemmelgarn, ceo en president van Siemens PLM Software. Siemens kondigde overigens op Formnext een groot aantal partnerships met 3D printer fabrikanten aan. De Duitsers zien additive manufacturing wel degelijk als een cruciaal onderdeel op weg naar digitalisering van de maakindustrie.

 

 

Back to top button