Applications

Pjotr lanceert tweede 3D geprinte titanium vulpen

Rein van der Mast alias Pjotr heeft zijn tweede 3D geprinte vulpen uitgebracht. Bijzonder is dit keer dat ook de penpunt en zelfs de spleet erin (waar de inkt door vloeit) geprint zijn. De pen is geprint in titanium op de ProX 300 metaalprinter van AddFab.

 

Rein van der Mast (tot voor kort de Manager Design & Engineering van Additive Industries) heeft begin 2013 zijn eerste 3D geprinte vulpen op de markt gebracht. Dat was ook de eerste wereldwijd. Onder zijn artiestennaam Pjotr geeft hij hieraan nu een vervolg met de Spica Virginis. De pen heeft hij vernoemd naar de meest heldere ster in het sterrenbeeld Maagd. In een klassieke beeltenis is over de sterren in dit sterrenbeeld een vrouw getekend met in haar linkerhand, ter hoogte van de ster Spica een bos korenaren. De vormgeving van de pen is afgeleid van de korenaar, een futuristische. Ging het bij de eerste pen nog om het tonen van de designvrijheid die 3D printen biedt,  Rein legt nu de nadruk op vormgeving en kleinschalige serieproductie met 3D metaalprinten. De pen wordt namelijk in een exclusieve oplage van 100 stuks vervaardigd.

pjotr_spicavirginis_side2_hr-small

Inktkanaal van 0,1 mm geprint

Rein zorgt ook dit keer voor een aantal bijzonderheden. Eén hiervan is dat de punt van de vulpen, inclusief de spleet waardoor de inkt naar het papier vloeit, van titanium is geprint. “De nieuwe 3D metaalprinters worden steeds nauwkeuriger. Hierdoor lukt het om, met een paar trucs, kanaaltjes te printen van 0,1 mm breedte. Deze steeds hogere nauwkeurigheid leiden tot nieuwe kansen met 3D metaalprinten”, verduidelijkt Rein. Bij het engineeren van het microkanaal maakt hij handig gebruik van de typische eigenschap van metaalprinten, namelijk dat het oppervlak niet volledig glad is. “Hierdoor krijg je op een natuurlijke wijze al beter vloeigedrag.” De bovenkant van de punt heeft hij wel met shotpeening nabewerkt, juist om dat deel zo schoon mogelijk te laten zijn en blijven. De rest van de pen is in tegenstelling tot de vorige versie nergens meer gepolijst. “Daardoor is duidelijk zichtbaar dat de pen tot stand is gekomen met een voor pennen volkomen nieuwe techniek. En hij ligt beter in de hand. En hij weegt nauwelijks iets: 32 gram.”

De punt en de spleet zijn eveneens 3D geprint.
De punt en de spleet zijn eveneens 3D geprint.

 

Lattice structuur toont grenzen STL formaat

In de pennendoos is duidelijk een lattice structuur aanwezig. Hiermee laat Rein zien hoe je de sterkte kunt verhogen en tegelijk het gewicht van de pen laag kunt houden. De mazen van deze structuren worden fijner naarmate je dichterbij de pen komt. Deze lattice structuur heeft Rein wel de nodige hoofdbrekens bezorgd voor wat betreft het productieproces. Het ontwerpen heeft hij gedaan met Rhino in combinatie met Grasshopper. Zodra de file omgezet wordt in een STL-file en er dus een deken van aaneengesloten driehoekjes is, is ook de hoeveelheid data gigantisch toegenomen. Rein: “In dit geval uiteindelijk 1 miljoen driehoekjes. Een paar van zullen stukken bij elkaar in dezelfde printopdracht belast de digitale capaciteit van een printer behoorlijk. ”

De vele driehoekjes van deze lattice structuur stellen de mogelijkheden van de huidige generatie 3D printers op de proef door de enorme hoeveelheid data.
De vele driehoekjes van deze lattice structuur stellen de mogelijkheden van de huidige generatie 3D printers op de proef door de enorme hoeveelheid data.
Rein van der Mast
Rein van de Mast, de 3D print expert achter Pjotr, wil in de toekomst nog meer gaan doen met 3D printen van vulpennen.

Fijne oppervlaktestructuur

De keuze voor de ProX 300 metaalprinter van 3D Systems is een bewuste. Deze printer gebruikt namelijk geen wisser om een nieuwe laag poeder aan te brengen, maar een rol. Die verspreidt niet alleen poeder, maar drukt het poeder lichtjes aan. “Dat lijkt van grote betekenis voor het mooie oppervlak met goede detailweergave”, aldus de ontwerper van de Spica Virginis vulpen. Bij het ontwikkelen van de pen en de punt ontdekte hij allerlei mogelijkheden die hij in een octrooiaanvraag onderbracht.

 

Bestellen

De 3D geprinte titanium vulpen Spica Virginis van Pjotr (by Rein van der Mast) is exclusief verkrijgbaar bij La Couronne du Comte in Tilburg en via de website van deze winkel in exclusieve pennen. De prijs is € 2490 (inclusief BTW). Tijdens het 3D printen wordt elke pen voorzien van een meegeprint serienummer. De verkoop loopt tot uiterlijk 1 april 2017 of eerder als de 100 pennen verkocht zijn.

Lees hier de column van Rein van der Mast in de recente editie van 3D Print magazine.

 

 

 

Back to top button