3D printmarkt

3D Building Fieldlab TU Delft wint 3e prijs purmundus Challenge op Formnext

Het team van 3D Building Fieldlab heeft de 3e prijs gewonnen in de purmundus Challenge op Formnext 2016. De 2016 editie van Formnext trok overigens bijna de helft meer bezoekers dan de eerste editie. 13.384 om precies te zijn. Een toename met 49%, zo laat de beursorganisator weten.

 

AM beurs trekt bijna helft meer bezoekers, sterk internationaal karakter

Formnext 2016 maakt een duidelijk statement”, zegt Sascha Wenzler, bij Mesago Messe Frankfurt verantwoordelijk voor het formnext team. “De beurs etableert zich al bij de tweede editie als een vaste grootheid in de beurskalander van deze branche.” En dan vooral als een internationaal podium voor de additive manufacturing technologie en alles wat hiervoor nodig is. Liefst 44% van de bezoekers kwam van buiten Duitsland. Ook het (betaalde) congres trok veel bezoekers: 647 dagkaarten werden er verkocht.

 

Tarek Al-Wazir
Tarek Al-Wazir, minister ven economische zaken in de deelstaat Hessen, bezocht dit jaar Formnext. Op de foto krijgt hij tekst en uitleg over de lowcost 3D metaalprinter die Fraunhofer in Frankfurt toonde.

 

Bezoekers hebben concrete plannen

Op de beurs zelf waren bij exposanten positieve verhalen te horen, vooral over de kwaliteit van het bezoek. “Dit jaar hebben we geen enkele bezoeker hoeven uit te leggen wat additive manufacturing inhoudt. Bezoekers komen met concrete projecten”, zo zei Giulio Calgaro, salesmanager bij Sisma. De Italiaanse fabrikant presenteerde op Formnext de nieuwe metaalprinter mysint300, ontwikkeld en gebouwd in de joint venture met Trumpf. Ook Trumpf reageerde positief over de beurs en de interesse van de bezoekers. Wie eveneens tevreden was, was Yves Jamers, sales en channel manager bij HP 3D Printing Business. De Amerikaanse printerfabrikant had dit jaar Formnext gekozen voor de Europese lancering van de nieuwe Jet Fusion 3D printers. De stand was eigenlijk altijd vol, zeker rond de tijdstippen waarop de live demo’s van de nieuwe printtechnologie van HP werden gegeven. Op de eerste dag maakte HP bekend dat Materialise de Jet Fusion 3D 4200 Printer heeft gekocht voor de eigen printfabriek. Dat wordt dan de tweede HP printer in de Benelux. Shapeways in Eindhoven is namelijk een van de Betaklanten van HP. Hier is de printer al enkele maanden uitvoerig getest.

 

purmundus Challenge
Alle winnaars van de purmundus Challenge op de foto.

Purmundus Challenge in teken mobiele mens

Er waren in Frankfurt ook prijzen te winnen. Het team van het 3D Building Fieldlab van de TU Delft, dat de met een robot geprinte fiets toonde, greep jammer genoeg naast de hoofdprijs. De TU Delft heeft met de Arc Bike de 3d prijs in de purmundus Challenge gewonnen. De challenge stond dit jaar in het teken van 3D printen voor de mobiele mens. Winnaar werd het project Firststep/Kinderfuss. Dit is een gepersonaliseerde voetprothese voor kinderen, ontwikkeld en additief geproduceerd door Manuel Opitz en Jannis Breuninger. De tweede prijs ging eveneens naar een medische toepassing: Bend-IT. Dit betreft een 3D geprint werkstuk dat de medische functie van een normale bandage versterkt en rekening houdt met individuele wensen van de patiënt. Het is een idee van Flexi Schmitt en Dustin Ahrendt. De publieksprijs ging naar Unique Bicycle, een fiets gemaakt met additive manufacturing van aluminium en organisch gevormde buizen.

 

purmundus challenge
Tweede van links de Arc Bike van het team van de TU Delft.
Back to top button