ApplicationsTechnology

European Robotics Week: 3D print je zorgrobot

In Amsterdam is vandaag, vrijdag 18 november de European Robotics Week gestart. Wie het event bezoekt, kan kennis maken met de 3D geprinte humanoide robot inMoov. Nog spannender is de Hack for Healthy Ageing hackathon. In 48 uur gaan designers, makers, programmeurs, data scientist, studenten, zorgprofessionals en ondernemers met zorgrobots, IoT apps en 3D printtechnologie op zoek naar oplossingen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen.

Deelnemers aan Hack for Healthy Ageing gebruiken 3D printen voor prototypes

 

De voormalige Marinewerf in Amsterdam ontwikkelt zich steeds meer tot een creatief centrum voor nieuwe technologieën. Van 18 tot en met 22 november vindt de European Robotics Week hier plaats. Dit is Europa’s grootste robotevent, gericht op het ontwikkelen van robots en bots die ouderen langer onafhankelijkheid bieden en de kwaliteit van leven verbetert.

 

Robotica en 3D printen

De focus van de European Robotics Week ligt op innovaties en toepassingen van robotica in de ouderenzorg. “Binnen tien jaar is 20% van alle Europeanen ouder dan 65 jaar. De zorg voor ouderen wordt hierdoor een groter vraagstuk en zet ons aan tot denken over toepassingen van nieuwe technologie: robotica, Internet of Things, kunstmatige intelligentie en 3D printen”, zegt Jurjen Söhne, partner bij stichting Hacktarians en organisator van het event. Door de mogelijkheid te bieden om een robot te 3D printen, wil men mensen bewust maken van de mogelijkheden die 3D printen biedt. Het event is voor iedereen toegankelijk, senioren net zo goed als kinderen. Makerversity en NEMO Wetenschapsmuseum laten deelnemers kennis maken met zowel 3D printen als Virtual Reality. Met Doodle3D software kan er ontworpen worden, de samenwerking met Ultimaker zorgt ervoor dat de creaties ter plekke direct 3D geprint kunnen worden. Aanmelden voor de workshops kan hier.

 

3D printruimte voor prototypes

Deelnemers aan de hackethon kunnen in de speciaal hiervoor ingerichte 3D design- en printingruimten hun prototypes ontwikkelen en direct in tastbare modellen 3D printen. Zondagmiddag wordt de winnaar van de hackathon bekend gemaakt. Zaterdag en zondag zijn er nog workshops, keynotelezingen en paneldiscussies. Het hele programma vind je hier. European Robotics Week wordt georganiseerd door EuRobotics en Hackitarians uit Amsterdam.

 

Back to top button