designsoftware

Siemens NX: eerste end to end oplossing van design tot en met 3D printen

Siemens gaat als eerste een geïntegreerde designoplossing aanbieden. Van geautomatiseerd, performance gedreven design optimalisatie tot en met 3D printen in één systeem. Dat belooft Siemens PLM Software. De nieuwe designtool wordt vanaf begin 2017 uitgerold.

 

Nieuwe NX release bevat alle tools voor optimalisatie 3D printproces

Toen Siemens enkele jaren geleden aankondigde additive manufacturing als een kerntechnologie te zien, merkte Ulli Klenk van Siemens al op dat de toenmalige softwaresystemen ontoereikend waren. Destijds zei het hoofd van de AM-activiteiten binnen Siemens dat design, optimalisatie en aansturing van het 3D printproces vanuit één toepassing mogelijk moet worden. Op de Hannover Messe van dit jaar gaf Siemens al een voorproefje van de integratie van 3D printtools in NX. Nu kondigt Siemens PLM Software aan in januari volgend jaar met de uitrol van de nieuwe, integrale software te starten. “Siemens vergroot het toepassingsgebied van additive manufacturing”, zegt Ken Versprille, executive consultant CIMdata. “Voorheen onoplosbare design- en productievraagstukken kunnen nu wel opgelost worden met de nieuwe software en productietechnieken.”

 

Siemens NX
Onderdeel van NX wordt de module voor generative topologie geoptimaliseerd design. Zie de verschillen tussen links en rechts.

Start: generatief design

Wat doet de nieuwe NX software van Siemens PLM? Allereerst worden designs generatief gecreëerd. De software doet automatisch op basis van de uitgangspunten een voorstel voor het ontwerp. Topologie optimalisatie is daar onderdeel van. In de praktijk zullen dit vaak organische vormen zijn, voor een mens haast onmogelijk om te bedenken. Laat staan met traditionele productietechnieken te maken. Bedrijven kunnen met de nieuwe software bestaande productontwerpen redesignen en aanpassen aan het 3D printproces. Twee nieuwe technologieën zijn voor de revolutionaire designs verantwoordelijk. Dit zijn Convergent Modeling en topologie optimaisatie. Convergent Modelling zorgt ervoor dat designs geoptimaliseerd worden voor 3D printen. Het nieuwe algoritme vereenvoudigt het werken met facetten, oppervlakken en solids zonder dat er tijdrovende dataconversie nodig is. Verder beschikt de nieuwe software over technologie om het maakdeel continu te evalueren op het punt van 3D printbaarheid, Hiermee krijgt de ontwerper vooraf zekerheid dat designs optimaal zijn voor het 3D printproces.

 

Ook het proces in de hybride machines wordt volledig voorbereid in Siemens NX, zoals het additieve als subtractieve deel.
Ook het proces in de hybride machines wordt volledig voorbereid in Siemens NX, zoals het additieve als subtractieve deel.

 

Printjob voorbereiden in Siemens NX

Siemens PLM gaat met de nieuwe software verder dan alleen het ontwerpproces. Geïntegreerd in de software zit een module voor de voorbereiding van de 3D printjob. Deze module is zowel voor 3D metaal- als kunststofprinten beschikbaar. De software ondersteunt het poederbedproces (lasersmelten) als ook muljijet fusion. Bij het gebruik van hybridemachines, zoals de Lasertec van DMG Mori, kan met deze module zowel het additieve als subtractieve proces voorbereid worden. De module genereert ook het NC-programma. Ook voor het nieuwe FDM printproces, dat Stratasys samen met Siemens toonde op de IMTS, en voor andere extrusieprintprocessen is de software geschikt. Al deze printjobs worden in NX voorbereid. Dezelfde NX software als voor het ontwerpen wordt dan eveneens gebruikt voor het programmeren van geautomatiseerd verwijderen van supportstructuren. Of het nabewerken van oppervlakken die hogere nauwkeurigheden nodig hebben. Of het programmeren van inspectiesystemen. Ook voor andere slimme zaken, zoals simulatie tijdens het ontwerpproces, is geen dataconversie meer nodig.

Siemens PLM heeft de nieuwe software aangekondigd op de Europese PLM conferentie. Hierboven kun je de presentatie terugzien. 

 

Doorbraak voor de AM industrie

Als Siemens NX inderdaad al deze mogelijkheden combineert, betekent dit een doorbraak voor de 3D printindustrie. Afgezien van de beperkingen van de huidige hardware generatie, is het ontbreken van een integrale softwareoplossing een van de grootste belemmeringen. Dat constateert niet alleen Siemens, maar ook andere grote spelers in de additive manufacturing industrie. Dat Siemens PLM dit als eerste gaat aanbieden, zal de Amerikaanse Siemensdochter een sterke positie in deze snel groeiende markt gaan geven. “Dit is nog maar het begin van een nieuwe generatie productiemiddelen”, zegt Tony Hemmelgarn, president en CEO van Siemens PLM Software. De focus van Siemens ligt volgens hem op het ontwikkelen van end to end oplossingen en processen, specifiek voor additive manufacturing.

Siemens Digital Factory waaronder de additive manufacturing activiteiten vallen, neemt in november deel aan Formnext (hal 3.1 J20).

Back to top button