ApplicationsTechnology

Schuler toont 3D geprint vormhard gereedschap op EuroBlech

Schuler, fabrikant van perstechnologie, toont op EuroBlech in Hannover een 3D geprint metalen gereedschap voor het vormharden. Bij dit proces wordt een voorverwarmde plaat in een vorm geperst en tegelijkertijd gehard. Dankzij de geprinte koelkanalen verloopt het afkoelproces in de pers veel gelijkmatiger en efficiënter dan voorheen.

 

Nieuwe toepassing lasersmelten in tooling voor persen

Vormharden is een perstechnologie die in de autoindustrie al veelvuldig wordt toegepast. Vlak voordat de plaat in de persmatrijs wordt gelegd, wordt deze verwarmd. Na het persen moet de temperatuur in korte tijd tot onder de 200 graden C worden gebracht. Op deze manier kunnen hoogvaste stalen, die bij kamertemperatuur lastiger vervormbaar zijn, goed worden gevormd in een pers. Deze snelle afkoeling is wezenlijk voor het harden van het materiaal.

Koelkanalen met optimale geometrie

Om het snel afkoelen mogelijk te maken, brengt Schuler in de persgereedschappen koelkanalen aan. Traditioneel kunnen dat alleen rechte boringen zijn. Onlangs heeft Schuler samen met toolingspecialist Aweba de eerste prototypen van een 3D geprint metalen persgereedschap vervaardigd. “Door de geoptimaliseerde geometrie van de koelkanalen kunnen we het gereedschap gelijkmatiger en efficiënter afkoelen”, zegt Udo Binder, hoofd van de divisie Intelligent Tooling Solutions bij Schuler. Dit heeft alles te maken met de geometrievrijheid van 3D printen. De koelkanalen kunnen nu de vorm van het matrijsoppervlak volgen, zodat de afstand tot de plaat veel meer gelijk blijft.

 

3d print powder
Schuler produceert de gereedschappen op basis van metaalpoeder. (Foto’s: Schuler)

95% van de eigenschappen van een mechanisch gemaakte matrijs

Aweba, gereedschapproducent en sinds enkele maanden onderdeel van Schuler, heeft voor de persenbouwer de gereedschappen 3D geprint met lasersmelten (poederbedtechnologie). Hiervoor zijn dezelfde materialen gebruikt als anders, alleen niet als vol materiaal maar dit keer als metaalpoeder. Met dit proces haalt men 95% van de mechanische en technische eigenschappen van een matrijs gefreesd uit vol materiaal. Op de eerste gereedschappen zijn verschillende testen losgelaten, zoals treksterkte en de dichtheid van het geprint materiaal. Op dit moment voert men slijtagetesten uit om te achterhalen of de standtijd van de matrijs net zo lang is als die van een gefreesde variant. Udo Binder heeft er echter alle vertrouwen in. “De productie van vormhard gereedschappen is voorbestemd als nieuwe toepassing van 3D printen.”

Schuler demonstreert de 3D geprinte gereedschappen komende week op EuroBlech in Hannover op de stand van Aweba (hal 27 stand L127). In dezelfde hal is ook de stand van Schuler te vinden. In de Benelux wordt Schuler vertegenwoordigd door Pack Marketing.

 

Back to top button