Technology

Siemens integreert 3D print tools in NX software

Siemens ontwikkelt tools in Siemens NX, bedoeld voor het printklaar maken van werkstukken voor een 3D printer. Het systeem draait op een CAD-werkstation. Op de Hannover Messe krijgen de bezoekers voor het eerst de kans dit systeem in de praktijk te zien en toont het concern hoe Siemens 3D printing rijp maakt voor industriële toepassingen.

 

3D printen complementair aan frezen en spuitgieten

Dat kondigt Siemens aan op de speciale website die gewijd is aan de innovaties die het Duitse industrieconcern volgende week in Hannover toont. Digital manufacturing is daarbij het sleutelbegrip. Siemens belooft op de beurs te demonstreren hoe ook complexe componenten direct vanuit 3D CAD data industrieel vervaardigd kunnen worden.

 

siemens 3d printing
De procesketen volgens Siemens.

Integratie
Industrialisatie van additive manufacturing vergt zowel een horizontale als verticale integratie in de totale keten, schrijft Ursus Krüger, werkzaam bij Siemens Corporate Technologies waar centraal het onderzoek naar 3D printen plaatsvindt, in zijn blog. De vele toepassingen die al bedacht zijn voor 3D printen kunnen pas echt industrieel doorbreken als er één consistent platform is door de hele waardeketen heen, waarop van design tot en met productieplanning gebeuren. Dat is, aldus Kruger, de combinatie van PLM software en Totally Integrated Automation van Siemens. Op de beurs gaat het Siemens team live een product designen voor additive manufacturing met Siemens NX, het CAD/CAM/CAE-pakket. Siemens integreert niet alleen specifieke additive manufacturing tools in NX, het integreert tevens 3D printen in het productieproces, met behulp van MES, Scada en Sinumerik Integrate. Kruger ziet dit als een belangrijke stap op weg naar grootschalige productie van gepersonaliseerde producten.

 

Siemens 3D printing
Een van de 3D geprinte werkstukken die Siemens in Hannover toont.

 

Testcase: Strate 3D geprinte auto
Siemens heeft al testcases samen met klanten opgebouwd. Onder andere het designteam van Strati, de eerste auto ter wereld die verleden jaar live op de IMTS in Chicago werd geprint, heeft met Siemens PLM Solid Edge gewerkt. Met deze software zijn simulaties uitgevoerd, waarna designwijzigingen direct naar de 3D printer werden gestuurd.

 

Ulli Klenk
Ulli Klenk (Siemens): 3D printen is een complementaire technologie.

3D printen complementaire technologie
Ulli Klenk, bij Siemens verantwoordelijk voor de toepassing van additive manufacturing, vindt overigens dat critici, die de nadelen van de technologie telkens benadrukken, vaak appels met peren vergelijken. “We nemen kritische opmerkingen serieus, maar elk productieproces, inclusief 3D printen, heeft specifieke voordelen afhankelijk van de toepassing. Additive manufacturing is geen rechtstreekse concurrent voor bestaande productieprocessen en zal deze niet vervangen. Integendeel, 3D printen zal juist een ideale aanvulling op traditionele processen zoals spuitgieten en frezen zijn.” Hij ziet het groeiend aantal hybridemachines als het bewijs hiervoor. “Die machines combineren de designvrijheid van 3D printen met de precisie van het frezen.”

Siemens staat op de Hannover Messe in hal 9 stand D35

Back to top button
Gratis e-mailnieuwsbrief en kwartaalmagazine

Gratis e-mailnieuwsbrief en kwartaalmagazine

Schrijf je hier in voor de wekelijkse e-mailnieuwsbrief. Je ontvangt dan tevens vier keer per jaar het magazine, digitaal of print. 

You have Successfully Subscribed!