Applications

Turbomeca start 3D metaalprinten onderdelen helicoptermotor

Het Franse Turbomeca, producent van motoren voor helicopters, is bezig met de inrichting van een additive manufacturing afdeling waar serieproductie gaat plaatsvinden. Het Franse bedrijf gaat onderdelen voor het brandstofinjectiesysteem 3D metaalprinten.

 

Serieproductie met lasersmeltmachine

Turbomeca heeft lange tijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om 3D metaalprinten in te zetten in de productie van helicoptermotoren. Nu zegt men zo ver te zijn dat deze technologie ingezet kan worden in de serieproductie. Het additive manufacturing centrum komt in de fabriek in Bordes in Frankrijk. Gestart wordt met één machine (selective laser melting), het is de bedoeling dat dit aantal komende jaren wordt uitgebreid.

 

Twee type motoren
Specifiek gaat het om de productie van onderdelen voor de zowel de Arrano test- en productiemotoren als de Ardiden 3, een nieuw type motor voor een helicopter die goed is voor 1000 tot 2000 pk. De Arrano is een heel nieuwe motor vooral lichtere helicopters. Onlangs heeft Airbus Helicopters besloten om dit type motor in te zetten in de nieuwe H160 modellen. Voor de Arranomotor gaat het Franse bedrijf de nozzle van de brandstofinjector 3D metaalprinten. Het voordeel van additive manufacturing is hier met name dat het onderdeel in één keer kan worden gemaakt, terwijl deze tot nog toe uit enkele tientallen componenten bestond die geassembleerd moeten worden. Voor het andere motortype gaat het om onderdelen voor de verbrandingskamer. Ook hier geldt dat zowel design als minder componenten doorslaggevend zijn. Volgens Turbomeca vereenvoudigt additive manufacturing het productieproces van de motorcomponenten aanzienlijk. Als materiaal gebruik men een poeder van een nikkelgebaseerde superlegering.

 

Turbomeca
De eerste SLM-machine van EOS is al geïnstalleerd.

Gecertificeerd productieproces
De investeringen in de 3D metaalprinter maken deel uit van het Future Line programma van de motorenfabrikant. Doel hiervan is dat alle productiecapaciteiten naar een hoger niveau worden getild. Naast de investeringen in de additive manufacturing machines, investeert het bedrijf in high end verspaningsmachines en nieuwe coatingtechnologie. Het nieuwe additive manufacturing center van Turbomeca is het eerste in zijn soort in Frankrijk dat ingezet wordt voor serieproductie. De eerste lasersmeltmachine is al gecertificeerd voor de serieproductie van de componenten. Turbomeca loopt daarmee duidelijk voorop in de luchtvaartindustrie.

Back to top button