Materials

Grafeen 3D printen met desktop FDM printer

Het Amerikaanse Graphene 3D Lab Inc. brengt sinds kort een nieuwe filament op de markt, waarin een dusdanig percentage grafeen is verwerkt dat je er geleidende banen mee kunt 3D printen. Grafeen 3D printen kan volgens de Amerikaanse producent met praktisch elke desktop FDM-printer.

Elektronica en behuizing in één keer 3D printen

Black Magic 3D grafeen filament, zoals het materiaal wordt genoemd, is gebaseerd op PLA. Hieraan worden nano carbondeeltjes toegevoegd. De volume weerstand bedraagt 1 ohm-cm. Maar, zo waarschuwt het bedrijf, de geleidbaarheid zal uiteindelijk mede afhangen van de manier waarop je gaat 3D printen.

 

Het filament is in veel FDM printers te gebruiken.
Het filament is in veel FDM printers te gebruiken.

Meerdere toepassingen
De ontwikkelaar van het bijzondere filament ziet behalve toepassingen waarin het materiaal wordt gebruikt vanwege de geleidende eigenschappen ook applicaties waarin juist de mechanische eigenschappen belangrijk zijn. Het grafeen filament is sterker dan ABS en PLA, de meest voorkomende materialen voor filament. Toepassingen waarin het om de geleidbaarheid gaat, zijn vooral human machine interfaces. Daniel Stolyarov, CEO van Graphne 3D Lab Inc: “Wij voorzien een groot aantal toepassingen, inclusief het 3D printen van geleidende sporen en capacitieve aanraaksensoren.” Hij wijst erop dat je met dit materiaal zowel de elektronica als de behuizing in één keer kunt 3D printen, bijvoorbeeld draagbare elektronica, zolang het om toepassingen gaat met een laag voltage. Een derde toepassingsgebied is als bescherming tegen elektromagnetische of radiofrequente straling, onder andere voor apparaten in de aerospace, medische industrie en telecommunicatie- en verpakkingsindustrie.

 

Ontwikkeling 3D printers
Het bedrijf uit de buurt van New York werkt tevens aan de ontwikkeling van nieuwe 3D printers, voorzien van proces- en analyseapparatuur. Het ontwikkelt ook nog andere nanocomposiet materialen voor 3D printers. Het bedrijf komt voort uit Graphene Laboratories Inc. wereldwijd marktleider in de productie en verkoop van grapfeen en andere geavanceerde materialen. Graphene 3D heeft voor dit en andere filamenten een nieuwe webshop geopend onder de noemer Black Magic 3D. De prijs bedraagt 65 dollar per rol van 200 gram.

In Nederland vindt op 11 juni bij de TU Delft de Dutch Graphene Conference plaats, mede georganiseerd door het Mikrocentrum.

Foto’s: Graphne 3D Lab Inc.

 

Back to top button