3D printmarktTechnology

Prodways wil 3e speler worden in 3D printindustrie

De Franse eigenaar van 3D printerfabrikant Prodways, Groupe Gorgé, breidt verder uit in de 3D printindustrie. De groep neemt zowel het Franse Initial over als de Britse start-up Norge Systems en voegt deze toe aan de divisie Prodways Group. De groep wil de 3e speler in deze nieuwe industrie worden. De Fransen willen ook 3D metaalprinten aan hun portfolio toevoegen.

 

Uitbreiding printtechnologie met SLS

In 2013 heeft Groupe Gorgé met de overname van Prodways de eerste stappen gezet in de 3D printmarkt. Hierdoor is de Movinglight-technologie van Prodways in een hoog tempo in de belangrijkste markten gepositioneerd, onder andere door een dealernetwerk op de bouwen. In de Benelux wordt Prodways sinds kort vertegenwoordigd door NextStep3D.

 

Ambitie om wereldspeler te worden
“Het succes van het Prodways team heeft de groep meer zicht gegeven op het potentieel van deze markt”, zegt Raphael Gorgé, voorzitter en CEO van Groupe Gorgé. “Wij hebben de ambitie om ons snel te positioneren als een wereldwijd leidende partij die alle 3D print technieken aanbied, van polymeren tot metaalprinten.” De twee overnames passen in deze strategie. Initial is een Franse toeleverancier van 3D geprinte onderdelen. Het bedrijf beheerst alle technieken, van stereolithografie tot en met metaalprinten. Initial beschikt daarnaast over een designafdeling. Omdat de onderneming ook over spuitgietmachines beschikt, biedt Initial niet alleen de productie van enkelstuks aan maar ook van kleine series. Afgelopen jaar boekte Initial een omzet van 8,6 miljoen euro (65 medewerkers) in sectoren zoals aerospace, biomedische sector en luxe goederen industrie. Doordat Initial nu deel gaat uitmaken van de Franse groep, krijgt het toegang tot meer middelen om versneld te groeien. Prodways profiteert van de overname door de kennis uit de productie die beschikbaar komt voor het ontwikkelteam van de 3D printers.

SLS printtechnologie
Norge Systems is een Britse start-up die een aantal 3D printers bouwt op basis van selective laser sintering. Het ontwikkelteam van Prodways werkt al enige tijd met de Britten samen om hun technologie te verbeteren en ze te ondersteunen in de marketing. Medio 2014 probeerde Norge Systems nog via een Kickstarter campagne aan geld te komen, maar het doel een kwart miljoen pond op te halen is bij lange niet gehaald. Dat heeft de initiatiefnemers er niet van weerhouden door te gaan met hun plan om een betaalbare SLS 3D printer te ontwikkelen. Dat heeft geleid tot de Ice9 en Ice1, twee 3D printers voor materialen zoals polyamide en verschillende DuraForm materialen (ontwikkeld door 3D Systems). In 2016 wil het Norge-team ook alumide, titanium en staal kunnen printen.

 

Verbreding portfolio
De overname past in de strategie van Prodways om meerdere printtechnieken aan te bieden. De SLS-technologie zal nog voor de zomer inzetbaar zijn.

Back to top button