3D printmarkt

Dalende prijzen en méér spelers zetten 3D printmarkt in beweging

Goedkope consumenten en prosumer 3D printers hebben afgelopen jaar in technologisch opzicht een flinke stap vooruit gezet. Met name de DLP-printers zijn fors in prijs gedaald, wat tot een stijgende vraagt leidt. Ook de professionele printermarkt laat een gezonde groei zien. Veel spelers in dit segment hebben hun R&D uitgaven fors opgeschroefd om zich voor te bereiden op de komst van HP naar de 3D printermarkt.

 

Canalys ziet professionele partijen zich voorbereiden op komst HP

Dat schrijft het marktonderzoeksbureau Canalys in een recente analyse van de 3D printmarkt in 2014. De Amerikanen schetsen hoe zowel kleinere spelers via crowdfunding, Chinese aanbieders zoals XYZPrinting als ook traditionele concerns zoals Intel en Dell zich in snel tempo op deze groeimarkt begeven. “De instapkosten van de 3D printermarkt zijn gedaald, met als gevolg dat we voortdurend nieuwe spelers en nieuwe technologieën in deze markt zien komen”, zegt Joe Kempton, research analist bij Canalys.

 

Q4: eerste keer door grens 1 miljard dollar
Canalys heeft de totale markt onderzocht, dus niet alleen de 3D printers voor professioneel gebruik, ook die voor consumenten en de prosumers. Alles bij elkaar schat Kempton dat vorig jaar 133.000 3D printers wereldwijd zijn verkocht. Zo’n 68 procent meer dan een jaar daarvoor, waarmee de markt inclusief materialen en service zo’n 3,3 miljard dollar groot is. De markt is in het laatste kwartaal voor het eerst boven de 1 miljard dollar omzet in drie maanden tijd gekomen. Amerika is goed voor 41% van de markt, Europa en het Midden Oosten voor 31% en Azië-Pacific voor 27%.

 

XYZPrinting
Met gebruikersvriendelijke apparaten, zoals 3D printer en scanner in éeen, scoort XYZPrinting, aldus Canalys.

Stijgende vraag stereolithografie
Interessanter dan al die getallen zijn enkele trends die Joe Kempton in zijn analyse schetst. Zo ziet hij dat door de forse prijsdaling, de VAT-fotopolymerisatie technologie (stereolithografie) sterk groeit. Deze technologie belicht een vloeibaar polymeer, dat uithardt waar het belicht wordt. Op Rapidpro toonden onder andere Formlabs en de Nederlandse fabrikant Atum3D dergelijke printers. Verder constateert hij dat marktleiders in de FDM-technologie als Makerbot en Ultimaker weliswaar sterke groeicijfers laten zien, maar dat ook de nieuwe Chinese producenten fors meer machines hebben verkocht. Met name een bedrijf als XYZPrinting, dat het Europees distributiecentrum in Nederland heeft gevestigd, profiteert van het feit dat het gebruikersvriendelijke 3D printers tegen lage prijzen in de markt zet.

 

Dell en Intel ontdekken 3D markt
Dell en Intel hebben de 3D printmarkt ook ontdekt. Intel levert de chips voor de nog te introduceren Multi Jet Fusion printer van HP. Dell integreert een 3D camera in tablets waarmee je objecten kunt scannen. “Weliswaar zijn de mogelijkheden nu nog beperkt, maar ze effenen daarmee het pad voor toekomstige handheld apparaten waarmee consumenten content voor 3D printers kunnen genereren”, aldus de analist.

Canalys verwacht dat de markt blijft groeien maar dat 2015 vooral het jaar wordt van acquisities in de 3D printmarkt.

Back to top button