Applications

3D Innovationlab wint Rapidpro Award 2015

Het 3D Innovationlab van het VU Medisch Centrum heeft de Rapidpro Award 2015 gewonnen. Het team kreeg de onderscheiding, een 3D geprinte kristalvormig kunstwerk van Makerpoint, uitgereikt door Henk ten Dolle, bestuurslid van Rapidpro vereniging. Arbug sleepte met de Freeformer de nominatie in de wacht.

 

Pleidooi voor open innovatie bij uitreiking award

De Rapidpro Award is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De onderscheiding is bedoeld als erkenning van de innovatieve wijze waarop de winnaar 3D printen toepast. Om die innovatie te bevorderen is het belangrijk dat er zoveel mogelijk open innovatie plaatsvindt, betoogde Rapidpro-bestuurslid Henk ten Dolle (Palio). Innovaties dicht timmeren met patenten remt de ontwikkeling, terwijl openheid juist voor een impuls zorgt. Daarmee stipte Henk een discussiepunt aan dat de laatste tijd steeds vaker op duikt.

 

Toepassing 3D technologie
Het winnend team van het 3D Innovationlab wil met 3D printen de zorg verbeteren en de kosten beter beheersbaar maken. Het innovatielab van het VU Medisch Centrum stelt zich juist open op. Hier doen medici, onderzoekers, ontwerpers en de industrie samen multidisciplinair onderzoek. Een van de toepassingen van 3D technologie in het medisch centrum is het gebruik ervan voor pre-operationele planning bij de behandeling van trauma en kankerpatiënten. Het 3D InnovationLab beschikt hiervoor over verschillende softwarepakketen voor 3D modeling en reverse engineering, een optische 3D scanner, een inkjet printer, een FDM printer en een Bioplotter. Het onderzoek van het 3D InnovationLab op het gebied van virtueel plannen, het gebruik van slimme polymeren, 3D printen, en in een later stadium tissue engineering en chirurgische navigatie zal operaties nauwkeuriger maken, de interventieperiode verkorten en complicaties verminderen. (FOTO boven: Omar Hertgers, Maureen van Eijnatten en Jack van Loon van het 3D Innovationlab).

 

rapidpro award
Van links naar rechts Gerrit Hazeleger (Arburg), Henk ten Dolle (Rapidpro vereniging), Omar Hertgers, Maureen van Eijnatten, Jack van Loon (alle drie 3D Innovationlab) en Els van de Ven (Mikrocentrum).

 

Makerpoint Maastricht print award
De award zelf was ook dit jaar weer een 3D geprinte sculptuur, deze keer ontworpen en geprint door Rik Theunissen van Makerpoint Concept Store Maastricht. Hij heeft een kristal vormgegeven en die 3D geprint en daarin de datum van deze week en de naam Rapidpro verwerkt.

Els van de Ven in gesprek met Rik Theunissen, de ontwerper van de award.
Els van de Ven in gesprek met Rik Theunissen, de ontwerper van de award.

Het 3D printen van de kristallen vorm.

Back to top button