ManufacturersTechnology

Blueprinter M3: nieuwe versie van SHS-printer

De Deense 3D printerfabrikant Blueprinter brengt komende maand de 3d versie van deze SHS 3D printer op de markt, de Blueprinter M3. De Denen gebruiken een afwijkende technologie: ze verhitten in de printkop het kunststof poeder. In Nederland gebruikt onder het VU Medisch centrum in Amsterdam deze technologie.

 

De Deense Blueprinter is door de oprichters van het bedrijf ontwikkeld om de selective laser sintering technologie (SLS), het smelten van poeder met laserlicht, voor een bredere groep toegankelijk te maken. Sinteren is echter een dure techniek. Daarom werkt de selective heat sintering (SHS) anders. Hierbij zet men twee printerkoppen in die gemaakt worden in Japan. Dat is standaard technologie, aldus Peter Hansford, vice president sales. Dergelijke koppen worden in tal van kassasystemen gebruikt in combinatie met thermisch papier. Per vierkante inch schakelt de software voortdurend 300 individuele units aan en uit om de poeders te smelten waar dat nodig is. Dat levert bij het printen van een 0,1 mm dunne laag een nauwkeurigheid op van +/- 0,2 mm en een goede oppervlaktekwaliteit.

 

Webbased bestuurd

Een ander punt waarop Blueprinter het anders aanpakt, is de software voor het besturen van de 3D printer. Alles gebeurt via een webbrowser. Dat heeft als voordeel, zegt Hansford, dat een algoritme op de achtergrond de STL-file controleert, het slicen automatisch gebeurt en fouten zoveel mogelijk worden hersteld. “De software rekent elke laag door. Het printen moet volgens ons namelijk in één keer goed gaan.”

 

Blueprinter M3
Enkele producten geprint met de Blueprinter M3.

 

Lage kosten

De nieuwe Blueprinter M3, die onlangs op Rapid.Tech in Erfurt in première ging, is de doorontwikkeling van de M2, de eerste commerciële machine waarmee de Denen op de markt zijn gekomen. Het design is vernieuwd, het printvolume groeit bij de Blueprinter M3 met 7 procent en het systeem is stiller en trillingsarmer geworden. Dat laatste moet de printkwaliteit verder verbeteren. In de strategie van het bedrijf zijn de lage gebruikskosten een belangrijk punt. Men wil de printkosten per deel zo laag mogelijk houden. Deze liggen voor low cost parts tussen de 14 en 18 eurocent per cm3. Dat is aanzienlijk lager dan FDM-technologie (volgens Blueprinter 79 eurocent per cm3) en polyjettechnologie (1,50 euro, gebaseerd op een 15 procent volumevulling van een printdeel.

De Blueprinter M3 wordt vanaf juli leverbaar. In Nederland wordt het Deense merk vertegenwoordigd door AMR Europe 

 

 

Back to top button