Technology

Aurora Labs print eerste delen met snelle poederbed metaalprinter

Het Australische Aurora Labs heeft de eerste onderdelen 3D geprint op de RMP1 Beta printer. Het gaat nog om een pre-productiemodel dat nu beschikbaar is voor testen. De Australische start-up verwacht dat de uiteindelijke productieversie nog dit kalenderjaar commercieel beschikbaar komt.

Aurora Labs slaagt erin om de snelheid van 3D metaalprinten aanzienlijk te verhogen vergeleken met andere aanbieders van Powderbed Fusion technologie. Het gaf bezoekers van Formnext afgelopen jaar al een glimp van de nieuwe 3D metaalprinter, de RMP1. Het is de tweede lijn die het bedrijf ontwikkelt en waarin het de nieuwe, in eigen huis ontwikkelde technologie toepast. Het uiteindelijke design is de afgelopen maanden door een industrieel ontwerper onder handen genomen. Om qua design de baanbrekende technologie uit te stralen, laat het bedrijf weten.

Nu: 200 bij 10 mm titanium in 20 minuten printen

Aurora Labs

Aurora Labs: 30 lagen per recoater beweging

Aurora Labs is vijf jaar geleden gestart, met als missie de tekortkomingen van de huidige slm-technologie op te heffen, zo zei CEO David Budge het vorig jaar op Formnext. De belangrijkste tekortkoming is in zijn ogen de snelheid, omdat het trage proces voor relatief hoge stukkosten zorgt. Voor een veel hogere snelheid heeft men een heel nieuw concept ontwikkeld dat voor het eerst op Formnext werd getoond. Aurora print in één beweging van de recoater 30 lagen. “En binnen anderhalf tot twee jaar zitten we op 100 lagen per beweging”, zei Budge in Frankfurt. Daartoe is de recoater trapsgewijs opgebouwd en splitsen ze de laserstraal. Als de recoater de eerste laag legt, wordt deze belicht, terwijl de recoater naar rechts beweegt, wordt direct de volgende laag aangebracht en belicht. In totaal dus 30 lagen in een beweging.

60 kilogram per uur 3D printen?

De ontwikkelaars van de technologie denken dat ze op één machine 113 kilogram materiaal per dag kunnen verwerken, 55 keer sneller dan het gemiddelde. Het uiteindelijke doel dat ze haalbaar achten, is het opbouwen met 60 kilo per uur, met een bouwvolume van 5600 liter. Dat zijn cijfers die respectievelijk een factor 400 en 10 keer de huidige standaard zijn.

10mm hoge hexagonale componenten in 20 minuten klaar

De afgelopen maanden is Aurora erin geslaagd om de snelheid zodanig op te voeren dat men in 20 minuten enkele hexagonale vormen (op een platform van 200 mm doorsnede) met een hoogte van 10 mm in titanium kan printen. Volgens David Budge is dat iets waar anderen twee tot drie dagen tijd voor nodig hebben. Het pré-productie model is volledig functioneel. Omdat de parametersettings al ontwikkeld zijn op de alpha versie van de machine, verwacht men met een minimaal aantal testen de juiste instellingen voor de beta machine klaar te hebben. Daarom verwacht David Budge dat nog dit jaar de verkoop van het definitieve model kan starten.

Deze titanium testprints werden in 20 minuten geproduceerd.

3D metaalprinter én eigen poeders

Aurora Labs laat weten dat het beta-model eventueel beschikbaar is voor verkoop, zodra alle testen en kalibratie van de subsystemen is afgerond. Daarover wordt al onderhandeld met een van de partners die met Aurora Labs hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van de 3D metaalprinter. Het Australische bedrijf kiest op dit moment wel voor een gesloten systeem en verplicht klanten om poeders bij de printerfabrikant te kopen.


Back to top button