Technology

Flexible Hybrid Slicing: overhang 3D printen zonder supportmateriaal

Twee Nederlandse uitvinders denken het 3D printen van overhangende delen te versnellen doordat geen supportstructuur nodig is. Met een speciaal ontwikkelde plaat en een slicing app, printen ze deze overhang zonder support in veel kortere tijd dan tot nog toe hiervoor nodig is. Op dit moment zoeken ze op Kickstarter financiële steun om hun innovatie verder door te ontwikkelen en te gaan vermarkten.

 

Kickstarter campagne gestart

Gerben Eykenaar (The Export Office) en Maarten Kurver (Crtl Design) hebben hun krachten gebundeld. Het idee voor hun innovatie is ontstaan uit ergernis over de tijd die het kost om iets te 3D printen. Ze denken het proces te versnellen met een andere manier waarop de banen worden berekend voor het printen. Dat noemen ze het Flexible Hybrid Slicing principe. Op Rapidpro hebben ze dit gedemonstreerd op de stand van Felix printers. Deze software plaatst op plekken waar normaal gesproken support nodig is, een vlakke plaat in de filament lagen. Het printen stopt, zodat de plaat handmatig geplaatst kan worden, en gaat daarna automatisch verder. Ook past de app automatisch de G-codes voor de printer aan.

 

Stick-N-Slide
Voor de Kickstarter campagne is een spel ontwikkeld, waarin de functie van de Stick-N-Slide plaat (de blauwe) wordt toegepast.

Stick-N-Slide plaat
Deze plaat, Triple 3D, is het andere deel van hun innovatie. Door de supportstructuren te vervangen door deze dunne plaat, bespaar je veel supportmateriaal en printtijd. Voor de plaat gebruiken ze een speciaal materiaal. Dat heeft een unieke eigenschap, wat ze Stick-N-Slide noemen. Als je zoals de meeste FDM-printers met PLA of PS filament print, hechten beide materialen heel goed aan de plaat. Het is echter een semi-parmanente hechting, die mechanisch verbroken kan worden na afloop van het printproces om de plaat gemakkelijk verwijderen, zonder beschadiging aan het geprinte onderdeel. Dankzij de combinatie van de Stick-N-Slide plaat en de speciale software, kunnen ze in het 3D printen met een desktop FDM-printer tot wel 80% versnellen en een gladder oppervlak printen, omdat er geen supportmateriaal meer verwijderd hoeft te worden. “Hierdoor krijg je bovendien heel nieuwe designmogelijkheden”, zegt Maarten Kurver.

 

Patent aangemeld
Maarten en Gerben hebben meer dan een jaar, samen met anderen, aan hun innovatie gewerkt. Ze willen de productie van het speciale plaatmateriaal nu opschalen en wereldwijd vermarkten. Hoewel het Flexible Hybride Slicing principe voorlopig is aangemeld voor patent, zijn ze niet van plan de software ontwikkeling dicht te timmeren met patenten. “Wij geloven dat een open source FHS-proces technologie zal leiden tot een goedkopere, snellere en betere ontwikkeling van dit revolutionair principe”, schrijven ze in de toelichting van het Kickstarter project.

 

Kickstarterproject
Hun eerste doel is via Kickstarter 50.000 euro startkapitaal te vergaren. Hiermee willen ze meerdere kleuren filament gaan ontwikkelen. De tweede stap is 100.000 euro, voldoende om nieuwe prototypes van de Stick-N-Slide plaat van andere materialen te ontwikkelen. Halen ze het 3e doel, 150.000 euro, dan kan de FHS-app vervolmaakt worden en commercieel toegankelijk worden gemaakt voor de meeste software- en slicing software. Het Kickstarterproject loopt in principe tot 12 april.

 

Back to top button