Technology

Materialise koopt Belgische software-ontwikkelaar

Materialise neemt de Belgische software-ontwikkelaar Cenat over. Dit bedrijf ontwikkelt embedded softwareoplossingen voor besturingssystemen van professionele 3D printer. Materialise denkt met deze software de repeatability in het printproces naar een niveau te tillen dat vereist wordt in sectoren zoals aerospace en de medische industrie.

 

CENAT ontwikkelt software voor kwaliteitscontrole 3D printen

Materialise is op overnamepad. En met een duidelijke ambitie: de Belgische 3D printspecialist wil blijkbaar de volgende stap zetten in industriële sectoren zoals de aerospace en medische industrie. Enkele weken geleden werd het Belgische Aldema overgenomen, gespecialiseerd in additive manufacturing van aluminium componenten. Voor het eerst sinds de oprichting, 25 jaar geleden, kan Materialise nu ook metaalprinten aanbieden. Nu koopt het bedrijf uit Leuven Cenat, een ander Belgisch bedrijf waarmee al langer wordt samengewerkt. Cenat was onderdeel van de Test & Maesurement Solutions Group en heeft zich gespecialiseerd in embedded ‘hardware in the loop’ testsystemen.

 

Vraag naar kwaliteit
Fried Vancraen, CEO van Materialise: “We zijn met Cenat beginnen samen te werken als reactie op de groeiende vraag naar meer controle over de kwaliteit van eindstukken die we produceren.” Het nieuwe systeem is ontwikkeld als aanvulling op de bestaande open software voor 3D printen van Materialise. Nu haalt Materialise de technologie in huis en brengt de oplossingen als een van de softwareproducten voor additive manufacturing van eindstukken op de markt. De embedded software die Cenat ontwikkelt, is onderdeel van een complete besturing voor additive manufacturing machines. Dat zorgt voor een meer consistente hoge kwaliteit. De machine repeatability, een van de zwakke punten bij additive manufacturing machines, wordt hiermee vergroot.

Materialise
Materialise haalt steeds meer omzet uit de industrie. Naast het 3D printen van onder andere bevestigingsonderdelen gaat het ook steeds vaker om productiedelen. Daarom is het verhogen van de machine repeatability belangrijk.

 

Sterke groei 3D printen productiedelen
Uit de jaarcijfers over 2014 die onlangs bekend zijn gemaakt, blijkt dat Materialise steeds meer onderdelen 3D print die gebruikt worden in eindtoepassingen. De 3D printactiviteiten voor industriële klanten groeide verleden jaar met 22%, tot een totale omzet van 33,2 miljoen euro. De omzet uit productiedelen die 3D geprint worden, groeide met liefst 47%. Dit cijfer illustreert hoe snel de industrie 3D printen als maaktechnologie omarmt en implementeert. Omdat het de cijfers over 2014 betreft, mag je er vanuit gaan dat het hier uitsluitend om kunststof onderdelen gaat. De totale omzet van Materialise kwam eind 2014 overigens uit op 81,355 miljoen euro (68,7 miljoen een jaar eerder). De netto winst daalde, onder andere door de forse investeringen in uitbreiding en R&D, naar 1,872 miljoen euro.

 

Back to top button