MaterialsTechnology

Nederlandse innovatie: 3D robot printing

Als er één exposant op Rapidpro veel bekijks trok, was het wel 3D Robot Printing. Je kon haas niet om de 3D printende robot heen. Een volledig Nederlandse ontwikkeling, waarin, aldus Jasper Menger, nog veel potentieel zit.

 

3D Robot Printing kan tot 8 meter grote stukken printen

Dat je met 3D printen in kunststof niet meer beperkt bent tot het formaat schoenendoos is wel duidelijk. Jasper Menger zoekt met 3D Robot Printing een heel andere dimensie op. Hij heeft een printkop op de robotarm gemonteerd, wat hem het ruimtelijk bereik geeft dat bij het type robot past. Wat het concept echter helemaal bijzonder maakt, is dat hij niet met filament werkt maar met gewoon granulaat, meestal glasvezel gevuld PP. Daarnaast kan hij de robot het 3D geprinte werkstuk laten nafrezen als er meer nauwkeurigheid vereist is.

 

 

Robot is slimmer dan 3D printer
Jasper Menger is in zijn vrije tijd gestart dit concept te ontwikkelen. “Ik was verbaasd dat niemand hier eerder op gekomen was”, vertelt hij. Jasper komt oorspronkelijk bij robot systemintegrator Roland Robotics vandaan, waar hij tot voor enkele maanden nog heeft gewerkt. Sindsdien richt hij zich met 3D Robot Printing helemaal op de nieuwe technologie. De robot leent zich in zijn ogen heel goed voor 3D printen. “Het mooie is dat de robot slimmer is dan de 3D printer. Een robot heeft slechts enkele punten nodig om de goede beweging te kunnen maken. Bovendien heb je zes assen ter beschikking.” Hij heeft software geschreven die de STL-file omzet in G-codes voor de robotprogrammering.

 

Er wordt gebruik gemaakt van standaard industrieel granulaat.
Er wordt gebruik gemaakt van standaard industrieel granulaat.

Granulaat en geen filament
Voor de ontwikkeling van de 3D printkop is hij teruggevallen op de technologie van spuitgietmachines. Het granulaat wordt in een hopper gemengd en geëxtrudeerd en dan via een verwarmde slang naar de printkop gebracht. Daar wordt het materiaal verder opgewarmd tot 220 graden C, zodat het voldoende vloeibaar is voor de printkop. De printkop werkt met een nozzle van 3 mm. De moeilijkheid voor hem was dat het materiaal redelijk snel afkoelt. “Je moet binnen één en maximaal dertig seconden de volgende laag printen. Dat heb ik inmiddels in de robotbesturing geïntegreerd. De robot weet hoe groot het product is en gaat bij grote producten sneller en bij kleinere langzamer printen.” Iets dat hij nog wil ontwikkelen, is een klep op de printkop, zodat de robot kan oversteken naar een ander deel van het product.

 

Nafrezen
De tolerantie waarmee geprint wordt bedraagt één millimeter, wat voor de grote werkstukken die hij maakt acceptabel is. “Ik kan de robot echter automatisch een toolwissel laten doen. Dan neemt de robot een freesspindel en freest het geprinte werkstuk op die plekken waar dit nodig is, na”, aldus Jasper. Qua sterkte komt hij al een heel eind in de buurt van de eigenschappen van spuitgietdelen van glasvezel gevuld PP. Hij wil echter niet meteen met die kwaliteit concurreren. “Deze techniek is bedoeld om grote spuitgietproducten eerst te 3D printen, voordat je mallen gaat maken.” Een andere toepassing waar hij aan werkt is het 3D printen van mallen voor de productie van polyester boten. “Als je de robot aan een portaal hangt, dan krijg je een bereik tot wel acht meter.” Ook andere ideeën zijn al vanuit de markt aangereikt. Jasper Menger richt zich vooralsnog zowel op het door ontwikkelen van de 3D robotprinter en het verkopen aan mensen die er zelf mee aan de slag willen, alsook op het 3D robotprinten voor derden.

Meer informatie
3D Robot Printing

 

Back to top button