Manufacturersprinters

Mega 3D printen met Extreme Builder

Builder 3D printers zoekt het in de Z-as. De Nederlandse 3D printer fabrikant biedt met de Extreme Builder 2000 een printer die tot maximaal 1900 mm hoge producten print. Om ook bij dergelijke afmetingen voldoende nauwkeurigheid te halen, is het machineconcept op een aantal plaatsen aangepast aan het hogere gewicht.

 

Fabrikant wil met nieuw concept zakelijke markt op

 

De nieuwe Extreme Builder 2000 is er niet zo maar gekomen, vertelt Paul Hunck, directeur van de Nederlandse fabrikant van 3D printers. Hij wil hiermee verder doordringen in de business 2 business markt. Daar ziet hij een behoefte aan 3D printers voor grotere producten.

 

Extreme builders
Paul Hunck voor de Extreme 2000, met een Z-bereik van 1900 mm. De producten zijn op de kleinere broer met een Z-hoogte van 1000 mm geprint.

Modulair platform
De Extreme Builder is een modulair platform. Op Rapidpro toonde de onderneming uit Noordwijkerhout twee uitvoeringen: de 1000 en 2000 met een Z-bereik van respectievelijk 1000 en 1900 mm. Paul Hunck legt uit dat er veel tijd en moeite is geïnvesteerd in het creëren van een grote 3D printer die stabiel blijft werken. Daar is de constructie op afgestemd door onder meer hoogwaardige lineaire geleidingen toe te passen. De printkop zelf beweegt weer op een raamwerk. “Je moet goed kijken naar wat er in de machine gebeurt als je 15 kilo materiaal op je platform hebt liggen.” Ook de toevoer van het filament moet op de extreme afmetingen zijn afgestemd.

 

Dual feed systeem
De nozzle in de printkop is verkrijgbaar in een grootte van 0,4 tot 1,5 mm. Hoe groter de nozzleopening, des te sneller wordt er geprint. Ook bij de grootste nozzle opening is de laagdikte relatief gering. Net zoals bij de kleinere printers, worden twee kleuren filament in de kop gemengd voor speciale kleureffecten, het dual feed systeem. In de toekomst overweegt het team van Builder 3D Printers de machine geschikt maken voor het werken met granulaat. “Dat is een tendens die wij in de markt momenteel zien. Men wil met granulaat gaan printen”, aldus Hunck.

 

Industriële toepassingen
De Extreme Builders zijn ontwikkeld voor industriële toepassingen. In deze markt is vraag naar machines die grotere producten aan kunnen, merkt Hunck. Dat zijn niet alleen de printshops die op ware grootte standbeelden willen 3D printen, maar bijvoorbeeld ook gieterijen of polyester verwerkende bedrijven. Met een gieterij loopt momenteel een project om de gietkernen met deze machine te 3D printen. De kunststof kernen worden dan in de zandmal geplaatst en de kern verbrandt tijdens het gieten van metaal. Bij polyester gaat het om het snel produceren van mallen.

 

Meer informatie

Builder 3D Printers

 

Back to top button