3D printmarktTechnology

3D Systems: sneller, gemakkelijker en goedkoper 3D printen

3D Systems heeft vorige maand op een analistendag de nieuwe strategie gepresenteerd. Kort samengevat komt deze erop neer dat het concern werk gaat maken van integratie van alle bedrijven die de afgelopen jaren zijn gekocht. Want, zo heeft de nieuwe CEO VJ sinds zijn aantreden afgelopen voorjaar ontdekt: de echte transformatie richting productie vergt een integrale oplossing. 3D printen moet sneller, gemakkelijker en tegen lagere total cost op operations.

 

Nieuwe CEO voorziet binnen 3 jaar doorbraak digitalisering maakindustrie

Vyomesh “VJ” Joshi, de nieuwe CEO van 3D Systems, komt uit de 2D printindustrie. Hij heeft lange tijd bij HP gewerkt. En daar ziet hij wel parallellen mee. De maakindustrie staat wat hem betreft voor de stap naar digitalisering waar de drukindustrie vijftien jaar geleden voor stond. Veel bedrijven zitten wat hem betreft nog op het eerste niveau als het om 3D printen gaat. “Ze hebben er helemaal geen ervaring mee.” . Eigenlijk zoals die toen de drukwerkindustrie overstapte van analoog naar digitaal. Deels zal 3D Systems de komende transformatie zelf moeten invullen, deels met partners als PTC

 

3d systems
In de nieuwe strategie worden de verschillende bedrijfsonderdelen duidelijker geïntegreerd. De scantechnologie heeft bijvoorbeeld een plaats gekregen in de 3D printcel Figure 4.

Vier essentiële stappen

De 3D printindustrie zelf moet in de ogen van VJ 4 belangrijke stappen gaan maken. De snelheid van 3D printers moet omhoog. Dat moet de belangrijkste aanjager van innovatie zijn. De tweede stap is ontwikkelen van duurzame materialen. De derde stap is zorgen voor repeatability en de vierde stap is total cost of operations. “Kunnen we volume produceren tegen concurrerende kosten”, vraagt VJ zich af. Volgens hem is er op dit moment nog geen enkele techniek die voldoet aan alle vier de criteria. Wat er daarnaast moet gebeuren, is het vereenvoudigen van de digitale workflow. 3D Systems denkt met een aantal innovaties goede troeven in huis te hebben om deze stappen de komende jaren te gaan maken. Want, zo is de overtuiging van VJ, in de komende 3 jaren breekt 3D printen door als productietechniek.

 

De nieuwe topman VJ samen met oprichter Chuck Hull van 3D Systems.
De nieuwe topman VJ samen met oprichter Chuck Hull van 3D Systems.

Figure 4: geïntegreerde robotprintcel

Een van de innovaties is Figure 4, een gerobotiseerde 3D printlijn die Chuck Hull al in de eerste patentaanvraag heeft verwerkt, maar die 3D Systems vorige maand pas voor het eerst live gedemonstreerd heeft. Het printproces van kunststof producten is versneld door het belichtingsproces aan te passen. Maar belangrijker is wellicht nog dat je in Figure 4 voor het eerst ziet hoe 3D Systems de verschillende bedrijfsonderdelen samenbrengt. Een robot pakt de tray met daarop de geprinte producten en brengt deze maar een apart stadion voor uitharden. Dat hoeft dus niet meer in de printer te gebeuren. Daarna vindt er met scanners geautomatiseerd een kwaliteitscontrole plaats. De cel is modulair: vrij eenvoudig kunnen extra printers worden toegevoegd. Chuck Hull, op de IMTS vorige maand samen met de nieuwe CEO op het podium, praat over een digitale spuitgietmachine. “We kunnen nu kunststof onderdelen in series produceren of grote aantallen in kleine series.” Op de technology roadmap van 3D Systems staat onder andere de ontwikkeling van méér nieuwe materialen voor deze printcel. Onder andere zijn dat kunststoffen die bestand zijn tegen hogere temperaturen. VJ: “Materialen zijn de sleutel tot innovatie.” Daarom is er binnen het bedrijf een aparte sectie geformeerd voor de ontwikkeling van kunststoffen voor productie printen. 3D Systems werkt op dit punt onder andere samen met ARL, een Amerikaans defensie instituut.

 

De bediening van de 3D printers moet veel eenvoudiger kunnen vanuit CAD software.
De bediening van de 3D printers moet veel eenvoudiger kunnen vanuit CAD software.

 

Samenwerking met PTC

3D System gaat de transformatie niet in zijn eentje doen, ondanks dat de onderneming door alle overnames veel technologie en kennis in huis heeft. Bijvoorbeeld aan de CADCAM kant met Cimatron. Toch gaat het concern ook samenwerken met PTC. Topman Jim Heppelmann zegt dat 3D printen voor PTC een belangrijke technologie is. “Ooit waren we mechanisch bezig, toen kwam de software erbij en nu gaan we echt naar een digitale conversie toe.” Hij gebruikt de term YingYang: digitaal en fysiek zijn niet van elkaar te scheiden. Van digitaal ontwerp gaan we naar fysiek product. “En in de Industrie 4.0 omgeving willen we weten wat er met dat fysiek product gebeurt. We halen data uit de fysieke wereld en brengen deze weer terug naar de digitale omgeving.” Jim Heppelmann gelooft dat van daaruit weer informatie gaat doorstromen naar de CAD modellen om deze aan te passen en te verbeteren. De tool waarin dit allemaal mogelijk wordt is PTC Creo, het CADCAM pakket. In de designsoftware moeten uiteindelijk alle tools geïntegreerd worden, inclusief FEM analyse, design optimalisatie, supportstructuren, zelfs het nesten in de 3D printer.

Lees ook hoe 3D systems meer wil gaan doen in de markt voor 3D metaalprinten

3D Systems neemt in november deel aan Formnext.

 

3D printen moet niet alleen andere hardware krijgen, ook software. Alles moet naadloos op elkaar aansluiten
3D printen moet niet alleen andere hardware krijgen, ook software. Alles moet naadloos op elkaar aansluiten

 

Back to top button