3D printservicesoftware

Siemens wil production-on-demand platform voor 3D printen

Eigenlijk krijgt 3D metaalprinten dit jaar voor het eerst een serieuze plek op de EMO in Hannover. Twee jaar geleden was er tijdens de editie in Milaan weliswaar een plekje voor deze nieuwe technologie ingeruimd; met een AM congres van de VDW én een van CECIMO besteedt de EMO 2017 veel meer aandacht aan de technologie. Siemens toont er niet alleen het geïntegreerd platform op basis van NX, maar licht ook de plannen toe voor een production-on-demand platform dat de wereldwijde maakindustrie digitaal verbindt met 3D printers.

 

Siemens één van vele AM-spelers op EMO 2017 die kansen 3D printen tonen

De ontwikkelingen op het vlak van 3D printen passen ook goed bij het thema van de beurs, connected systems en platformen. Juist een technologie als 3D printen vraagt om een doorlopend platform, van design tot en met productie. Daar werkt Siemens PLM Software hard aan. “We baseren ons platform op de Convergent-Modelling-Technologie, waardoor het mogelijk wordt om een generatief design volledig automatisch tot stand te brengen”, zegt Peter Scheller,  marketing directeur Siemens PLM Software.

 

Siemens am

Siemens integreert het totale AM proces in NX, van design tot en met printjobvoorbereiding en simulatie.

 

Eén platform voor totale AM-proces

Siemens integreert alle stappen uit het 3D printproces, van ontwerpen, simuleren, voorbereiden 3D printjob tot en met data- en procesmanagement in het platform. Scheller: “De belangrijke stap die we nu zetten, is de integratie van alle processtappen in één platform. Een platform met een centrale userinterface,  waarmee zowel de geometrie als ook de printbaanberekening in één betrouwbaar bestandsformaat plaatsvinden.” Siemens ziet voor generative design kansen in zowel de auto-industrie, luchtvaartindustrie als ook medische industrie. Deze kansen ontstaan er omdat deze manier van ontwerpen organische vormen tot stand brengt waar een constructeur zelf nooit op zou komen. En die met conventionele technieken haast niet maakbaar zijn.

 

Production-on-demand platform

Siemens heeft daarnaast plannen om online samenwerkingsplatform te ontwikkelen. Op dit production-on-demand platform moeten maakbedrijven uit de hele industrie samenwerken. Hierdoor wordt production-on-demand mogelijk. Via het platform worden wereldwijd 3D printers toegankelijk voor de OEM’ers. Peter Scheller zegt dat 3D printen momenteel aan het begin van een krachtige groeibeweging staat. “De technologie treedt uit de nichetoepassingen. Veel bedrijven denken na over de inzet van 3D printen in de massaproductie. Of ze gebruiken de technologie hiervoor al.” Het digitale platform en een betrouwbaar dataformat waarmee je telkens opnieuw de goede producten kunt printen, zijn hiervoor onmisbaar.

 

Op 20 september organiseert de VDW op de EMO 2017 het seminar Kansen en Perspectieven additive manufacturing (10.00 – 14.00 uur); woensdag 21 september organiseert CECIMO de International Conference on Additive Manufacturing (9.45 – 12.30). Meer informatie vind je hier.

FOTO: de nieuwe AM fabriek van FIT AG. Worden wereldwijd dit soort fabrieken straks via het platform gekoppeld?

 

Back to top button