3D printmarktTechnology

SLM Solutions: optimisme ondanks afwachtende klanten

SLM Solutions heeft in de eerste zes maanden minder machines verkocht, maar wel duurdere 3D metaalprinters. En de nieuwe orders betreffen vooral productiemachines. Hierdoor stijgt de waarde van de orderintake. De omzet daalt echter per saldo. De markt aarzelt. Desondanks ziet het management de doelstelling van een jaaromzet tussen 110 en 120 miljoen euro nog altijd als haalbaar. Of het gehaald wordt, zal net als vorig jaar van het 4e kwartaal afhangen. En van de verkoopresultaten die op Formnext worden geboekt.

 

Minder machines verkocht, wel duurdere 3D metaalprinters voor productie

De halfjaarcijfers van SLM Solutions geven een wisselend signaal over de 3D metaalprintmarkt en de Noordduitse fabrikant in het bijzonder. Bestuurder Uwe Bögershausen zegt dat het bedrijf profiteert van de trend dat additive manufacturing in toenemende mate een geaccepteerde technologie is. Voor grote industriële bedrijven wordt de technologie van strategisch belang. Hij verwijst naar de grootste order in de geschiedenis van SLM Solutions die onlangs werd afgesloten met een Italiaanse klant.

 

Verliezen lopen op

Dat neemt niet weg dat de omzet gedaald is in de eerste zes maanden van 2017. 13,5% tot 29 miljoen euro. De totale operationele omzet (inclusief wijzigingen in de voorraad) nam zelfs sterker af. In totaal werden er in de eerste zes maanden 40 machines uitgeleverd. Doordat SLM Solutions een aantal machines uit voorraad heeft verkocht, zijn de kosten aan de inkoopkant nog sterker gedaald. Daar staan dan weer hogere personeelslasten tegenover doordat het personeelsbestand fors is gegroeid. Van 287 in de zomer van 2016 naar 346 momenteel. Het EBITDA resultaat is € 4,5 miljoen negatief (vorig jaar – 1 miljoen), netto komt het verlies uit op € – 5,9 miljoen.

 

De orderintake SLM Solutions groeit door méér high performance systemen

De reden dat het management toch positief is over de resultaten, is dat de orderintake groeit. De waarde van de orders nam met 17,9% toe tot 35,3 miljoen euro, ondanks dat er slechts 47 3D metaalprinters werden verkocht tegenover 56 vorig jaar. In de toelichting op de halfjaarcijfers schrijft het management dat klanten neigen naar de aankoop van duurdere, high performance systemen. Deze zijn bedoeld voor de productie van onderdelen. “We slagen erin om productiesystemen in de markt te zetten”, schrijft Bögershausen in de toelichting op de halfjaarcijfers.

 

Een van de klanten van SLM Solutions waar 3D metaalprinten als productietechniek wordt ingezet, is FIT AG dat onlangs de nieuwe AM fabriek opende. 

 

Afwachtende houding

Dat neemt niet weg dat men tegelijkertijd bij klanten aan afwachtende houding ziet. “Gedeeltelijk door een afwachtende houding bij sommige klanten, kan de interesse in onze machines niet direct vertaald worden in leveringen”, zegt Uwe Bögershausen. Hij gaat er vanuit dat dit tijdelijk is. Daarom blijft SLM Solutions de nadruk leggen op strategische partnerschappen met klanten, zoals recent met Divergent in de VS en BeamIT in Italië.

Saillant detail uit het halfjaarrapport is dat Elliot International Limited nog steeds 20% van alle aandelen in SLM Solutions bezit. Elliot is de activistische aandeelhouder die verleden jaar de overname van SLM Solutions door GE blokkeerde.

In de Benelux wordt SLM Solutions vertegenwoordigd door Ekzo.

 

Back to top button