ManufacturersTechnology

Concept Laser opent parameter settings LaserCusing machines

Concept Laser gooit de machines open. Voor de ervaren specialisten in 3D metaalprinten komt het softwarepakket CL WRX Parameter beschikbaar. Via deze softwaretool krijgt de operator toegang tot parameters en settings van de 3D metaalprinter.

 

CL WRX Parameter nieuwe softwaretool voor ervaren gebruikers

De Duitse fabrikant levert de 3D metaalprinters doorgaans samen met een set paramaters. Eén parameter voor de kwaliteit en een tweede voor de snelheid en dat voor elk materiaal. De andere parameters worden door Concept Laser al gevalideerd voor elk materiaal. Via de CL WRX Control software van de machines kan de gebruiker een beperkt aantal parameters bekijken en eventueel veranderen. Het gaat dan vooral om de balans tussen snelheid en kwaliteit (hogere kwaliteit, lagere snelheid en omgekeerd). De gebruiker kan vijf parameters veranderen: het laservermogen, de scansnelheid, spotgrootte, de afstand tussen de sporen en de afstand tot de originele contour.

Kennisniveau stijgt, meer eigen aanpassingen

Nu het kennisniveau van 3D metaalprinten toeneemt, merkt Concept Laser een toenemende behoefte aan de vrijheid om toegang te krijgen tot alle parameters. Met name bedrijven en onderzoeksinstituten in zowel de medische als de aerospace industrie willen de volledige instelling afstemmen op hun specifieke toepassing. Dat is eveneens nodig voor materiaalvalidatie. Dit wordt mogelijk met de nieuwe software, CL WRX Parameter. Hiermee kan de gebruiker de settings niet alleen bekijken, maar eveneens de absolute waarde van alle parameters wijzigen, dus méér dan de vijf knoppen waaraan hij tot nog toe kon draaien.

 

CL WRX Parameter
Via CL WRX Parameter krijgen klanten van Concept Laser toegang tot alle parameters van de 3D metaalprinter.

 

Offline instellen

De settings kunnen ingesteld worden op een PC, offline dus. Gebruikers kunnen hun eigen proces- en materiaalinstellingen te valideren en speciale geometrieën te maken. Ze krijgen dezelfde mogelijkheden als het ontwikkelteam van de fabrikant zelf heeft. Concept Laser biedt daarnaast optioneel de instellingen aan die in de fabriek voor een bepaald materiaal en toepassing zijn ontwikkeld. Wel verbindt men aan deze softwaretool een training door de experts van Concept Laser. Volgens het bedrijf is dat noodzakelijk om schade aan de 3D metaalprinter te voorkomen. De softwarelicentie heeft een oneindige geldigheidsduur.

Positieve resultaten pilot CL WRX Parameter

Concept laser heeft de nieuwe software getest bij enkele pilotklanten. Dat leverde positieve reacties op. Eric Wycisk, technisch directeur van Bionic Production in Hamburg en één van de pilotklanten: “CL WRX Parameter geeft ons de vrijheid om onze AM proces te optimaliseren voor specifieke klanten en toepassingen. Daarmee kunnen we de technologie in zijn volle omvang benutten.” Het geeft de mogelijkheid om de producten volgens de hoogste kwaliteit standaarden en volgens gekwalificeerde processen te produceren.

Concept Laser neemt deze week (27 en 28 oktober) deel aan Lasertagung Jena. Volgende maand staat de fabrikant van 3D metaalprinters op Formnext in Frankfurt. In de Benelux kun je op het Prototyping Event terecht bij Landré, de Benelux dealer van Concept Laser.

 

Back to top button