designTechnology

Ontwikkeling AM designtool voor bionische structuren gestart

Het Duitse IT bedrijf CENIT is begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe, geautomatiseerde AM designtool voor het ontwerpen van bionische vliegtuigstructuren. Designrules worden geïntegreerd, net als de procesparameters en optimalisatietools voor het additive manufacturing proces. De nieuwe AM designtool wordt uiteindelijk geïntegreerd in CATIA.

 

CENIT denkt dat AM méér impact krijgt op luchtvaartindustrie geïntegreerd designtool

 

De ontwikkeling van deze software maakt deel uit van het Europees onderzoeksproject BionicAircraft. Dat loopt sinds enkele maanden. Eind 2020 moet het definitieve resultaat beschikbaar zijn. In totaal werken 10 internationale partijen aan 9 verschillende pakketten. Over 3 jaar moeten technologie en concepten beschikbaar zijn voor de additieve productie van vliegtuigen en onderdelen daarvoor.

 

AM is dé technologie die bionische structuren mogelijk maakt

Bionisch design speelt hier een belangrijke rol in. Daarmee kunnen componenten veel lichter worden gemaakt. 3D printen is dé technologie om dergelijke ontwerpen daadwerkelijk te gaan produceren. “Een van de belangrijkste redenen waarom additive manufacturing nog geen grote invloed heeft op het maken van vliegtuigen, is het omslachtige ontwerpproces”, zegt Michael Schwarz, manager Innovative Aerospace Solutions bij CENIT. “Hiervoor is speciale software nodig om de data voor het 3D printproces te verwerken. Momenteel moeten de design engineers in het ontwerpproces telkens schakelen tussen de verschillende software tools.” CENIT is de IT partner, die onder andere samen met Airbus, Laser Zentrum Nord en het ILAS werkt aan het vereenvoudigen van de productontwikkeling van bionische structuren.

AM designtools
Dit soort bionische structuren spelen een grote rol in de toekomst van de luchtvaartindustrie. Een geïntegreerde softwaretool moet het ontwerp van dit soort AM componenten vergemakkelijken.

 

Onderdeel van CATIA

Daartoe integreert het de 3D printprocessen, ontwerp en het beheer van de data in één softwaretool voor geautomatiseerd bionisch ontwerpen. CENIT, Airbus, LZN en ILAS formuleren de ontwerpregels voor deze structuren. Ook hebben ze een softwaretool ontwikkeld die binnen CATIA gebruikt kan worden voor het ontwerpen van bionische structuren. Het derde onderdeel is het vertalen van designs naar 3D print data. Daarbij worden de ontwerpen geoptimaliseerd. Recent is CENIT begonnen met het implementeren van het werkpakket. Binnen 24 maanden moet een eerste demonstrator van de designtool gereed zijn.

 

AM in alle fasen levenscyclus 

Het uiteindelijke doel van het Europese project is om 3D printen toe te gaan passen in alle fasen van de levenscyclus van een vliegtuig. Dus niet alleen in de initiële productie van de superlichtgewicht structuren, ook in de spare part business. De bionische structuren moeten zodanig ontworpen worden dat de ontwerpen ook goed geschikt zijn voor reparatie en het vervangen van onderdelen, recycling en afvalstoffenbeheer.

 

Back to top button