ApplicationsManufacturers

McLaren en Stratasys verlengen samenwerking F1 team

F1 renstal McLaren heeft de samenwerking met 3D printerfabrikant Stratasys verlengd. De rapid manufacturing capaciteit in het Britse McLaren Technology Center wordt opgevoerd. Samen willen de twee bedrijven de grenzen van 3D printtoepassingen in de F1 racewereld gaan verleggen.

 

Grenzen 3D printtechnologie voor F1 racewereld verleggen

Stratasys en McLaren werken al langere tijd samen. Nu hebben ze de overeenkomst hiertoe met 4 jaar verlengd. Stratasys wordt de officiële partner van het McLaren-Honda F1 raceteam als het gaat om 3D print technologie. McLaren Racing krijgt de beschikking over zowel de nieuwste FDM als PolyJet printtechnologie en de allernieuwste materialen hiervoor. Stratasys ontwikkelt momenteel meerdere high performance materialen voor 3D printen.

 

Stratasys McLaren
Eric Boullier (l), racedirecteur bij McLaren Racing, en Ilan Levin, CEO Stratasys, bezegelen de hernieuwde samenwerking,

Motorsport leunt sterk op 3D printen

We gaan de grenzen van 3D printen voor de F1 racewereld opnieuw vaststellen, kondigt Andy Middleton aan. Middleton is Stratasys president voor Europa, Midden-Oosten en Afrika. Met name de engineering en applicatieteams van de twee bedrijven gaan meer met elkaar optrekken. McLaren wil de 3D printtechnologie inzetten voor het versnellen van de productontwikkeling. Ook de feitelijke productie van deze componenten is een van de doelstellingen. Verder wil de renstal tooling gaan 3D printen. Eric Boullier, racedirecteur bij McLaren Racing: “Ons nieuw partnerschap met Stratasys gebruiken we ook om Stratasys’ cutting-edge innovaties te onderzoeken en te gebruiken. Ondertussen is wel duidelijk dat de motorsport afhankelijk is van rapid prototyping en additive manufacturing.” Volgens hem is vooral de doorlooptijd verkorting van ontwikkel- en testtrajecten voor het raceteam van onschatbare waarde.

 

Gaat McLaren de robotprinttechnologie inzetten?

Voor de 3D printerfabrikant levert de samenwerking vooral kostbare inside kennis en ervaring op uit een sector waar de lat heel erg hoog ligt, licht Stratasys CEO Ilan Levin toe. “Deze ervaringen kunnen we daarna toepassingen bij onze mainstream klanten uit zowel de automotive als aerospace industrie.” Enkele maanden geleden heeft Stratasys een nieuwe 3D printtechnologie gepresenteerd voor het printen van carbon onderdelen.

Eenkele van de carbononderdelen die met de nieuwe 3D printtechnologie zijn geproduceerd.

Deze technologie is ontwikkeld samen met Siemens. Stratasys CEO Levin zei daar recent nog over: “We hebben het robotic composit platform niet ontwikkeld omdat wij willen printen, maar om de toepassing van nieuwe materialen mogelijk te maken die de industrie graag wil.” Carbon is met name in de racewereld een veel gebruikt materiaal. De twee bedrijven hebben niks bekend gemaakt over de printtechnologie die in het Mc Laren ontwikkelcentrum wordt geplaatst. De kans is echter groot dat de carbon printtechnologie over enige tijd onderdelen print voor de McLaren-Honda F1 bolides.

 

Back to top button