Technology

Renishaw en Rösler integreren mechanisch nabewerken in AM productieproces

Bijna altijd moeten 3D geprinte producten nog een nabewerking ondergaan. Dat geldt voor metalen zowel als kunststof onderdelen. Renishaw en Rösler hebben op dit vlak de handen ineen geslagen. Trommelen – glijslijpen – blijkt voldoende effectief te zijn, mits een aantal maatregelen genomen worden, zoals speciale tooling. Voor 3D geprinte kunststof onderdelen heeft Rösler het RapidFinish proces verder ontwikkeld.

 

Demonstraties en workshops 3D metaalprinten tijdens open huis Rösler

Renishaw lijkt misschien minder actief met 3D metaalprinten dan andere spelers. De realiteit is dat het Britse concern additive manufacturing van metalen componenten ziet als onderdeel van een groter productieproces. En daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt. Niet alleen door de integratie van Catia in de RenAM build preparation software Quantum AM. Eveneens door te kijken naar de nabewerking van de metalen onderdelen die uit de AM 500 metaalprinter komen. Zeker de medische industrie stelt hoge eisen aan de oppervlakteruwheid van bijvoorbeeld schedelimplantaten.

 

Speciale tools voor glijslijpen metalen AM delen

Samen met oppervlaktespecialist Rösler is het trommelen van 3D geprinte metalen componenten verder doorontwikkeld. Met deze relatief eenvoudige en al jaren bewezen technologie, worden de ruwe oppervlakken van onder meer titanium onderdelen, in korte tijd geglad. Voor verschillende toepassingen is dat voldoende. Om de oppervlaktebewerking te verbeteren, hebben Renishaw en Rösler een speciaal gereedschap ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat de 3D geprinte werkstukken in de trommelmachine steeds in dezelfde richting zijn georiënteerd. Met een ander gereedschap kan voorkomen worden dat kritische kanten van een 3D geprint werkstuk beschadigd raken tijdens het trommelen. Rösler heeft daarnaast een nieuw medium ontwikkeld voor het inwendig glijslijpen van AM producten.

 

Rösler trommelen
Het trommelen – glijslijpen – is een effectieve nabewerkingstechniek voor 3D geprinte metalen onderdelen.

 

Rösler ontwikkelt RapidFinish samen met Shapeways

Voor de kunststof onderdelen wordt samengewerkt met Shapeways, het van oorsprong Nederlandse 3D printbedrijf. RapidFinish is een mechanische oppervlaktebehandeling voor kunststof printstukken. Complexe geometrieën evenals inwendige structuren kunnen mechanisch en manarm worden nabewerkt. Rösler heeft inmiddels een AM testcentrum waar verschillende mechanische technieken getest kunnen worden.

 

Open huis en workshop

Op 11 en 12 mei organiseert Rösler Benelux een open huis.  Tijdens beide dagen verzorgen experts van Renishaw een workshop Additive Manufacturing als betrouwbare productietechniek. In deze workshops laten de AM experts zien hoe je met 3D printen als onderdeel van een totaal proces vandaag de dag al betrouwbaar en reproduceerbare kwaliteitsdelen kunt printen. Met name voor luchtvaart- en medische toepassingen is er al veel mogelijk. Deelname aan de workshop is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk. Het open huis bij Rösler is eveneens gratis te bezoeken op 11 en 12 mei in Oss.

FOTO: links het ruwe metalen onderdeel zoals het uit de 3D metaalprinter komt (poederbed), in verschillende stappen wordt het oppervlak steeds gladder.

 

Back to top button