Technology

FIT haalt Gefertec 3DMP metaalprinttechnologie in huis

Het Duitse 3D print servicebedrijf FIT gaat de Gefertec 3DMP metaalprinttechnologie toepassen. Gefertec is een Berlijnse startup. 3DMP is een cladding technologie voor het 3D printen van grote metalen werkstukken. Er wordt gewerkt met standaard lasdraad. FIT toont de technologie deze week tijdens de FIT Technology Day in nieuwe AM fabriek in de buurt van Nürnberg.

Gefertec wil 3D printen met lasdraad combineren met CNC frezen

Het bijzondere aan de technologie van Gefertec is dat het 3D metaalprinten in de toekomst gecombineerd wordt met frezen als nabewerking, in één machine. Het tweede bijzondere is dat er met standaard lasdraad als materiaal voor de opbouw van de producten wordt gewerkt. Vanuit het 3D CAD model wordt er een CAM-programma gemaakt voor de 3-assige metaalprinter. De basistechnologie die Gefertec voor het printen gebruikt is een lichtboog lasproces.

Gefertec 3DMP
De installatie met de Gefertec 3DMP technologie zoals FIT die in gebruik neemt.

 

Voordelen van 3D printen met lasdraad

Deze Gefertec 3DMP technologie heeft een aantal voordelen ten opzichte van poeder gebaseerde 3D printprocessen, aldus de Berlijnse startup. “3DMP is economisch gezien het meest rendabele printproces voor grote werkstukken, opgebouwd uit verschillende metaallegeringen”, aldus Tobias Röhrig. Op dit moment kan de machine maximaal 1 kubieke meter grote werkstukken produceren. De resolutie bedraagt 0,3 cm. Daarmee staat 3DMP qua nauwkeurigheid ver af van de poederbedprinters. Daar staat als voordeel tegenover dat de snelheid waarmee materiaal wordt opgebouwd veel hoger is. Als derde voordeel geeft Gefertec zelf aan dat de investeringen in deze machines veel lager liggen dan bij de traditionele metaalprinters.

 

Goedkoper materiaal

En ook de kostprijs van het metaal – standaard lasdraad – ligt veel lager dan die van poeder. Er is bovendien een ruim aanbod van materialen. Omdat de ruwe werkstukken altijd nabewerkt moeten worden, ontwikkelt Gefertec momenteel een uitbreiding van de machine. Men wil een CNC-freesunit integreren. Dit project wordt ondersteund door de Europese Unie en de investeringsbank van Berlijn.

 

FIT wil binnen jaar concrete toepassingen vinden voor Gefertec 3DMP

Bij FIT ziet oprichter en bestuursvoorzitter Carl Fruth de nieuwe metaalprinttechnologie als een aanvulling op de bestaande technieken waarover het AM bedrijf al beschikt. “Met de veelvoud aan technologieën bieden we onze klanten onafhankelijk van fabrikanten toegang tot de verschillende additieve productieprocessen.” Fruth verwacht dat binnen een jaar de eerste concrete toepassingen voor de 3DMP technologie gevonden zijn. Het AM bedrijf heeft gekozen voor de 5-assige uitvoering van de Gefertec machine. Dit heeft als voordeel dat geen support nodig is. Tijdens de FIT Technology Day op 7 april presenteert Gefertec de nieuwe technologie.

Gefertec 3DMP
Links het werkstuk zoals dit uit de metaalprinter komt, rechts na het frezen.

Berlijnse startup

Gefertec bestaat pas sinds begin 2015. Vanaf vrijwel direct na de start werkt oprichter Tobias Röhrich samen met de universiteit van Ilmenau. Deze samenwerking is met name gericht op de materiaalontwikkeling. Driekwart jaar na de oprichting heeft Scansonic een meerderheidsbelang in het bedrijf genomen. Scansonic is een Duitse groep die zich richt op innovatieve ondernemingen die met lasertechnologie werken.

 

Back to top button