ApplicationsMaterials

Henkel: duurzamere materialen voor DLP-printtechnologie

Henkel stapt in een Duits-Oostenrijks project om duurzame SLA-producten te ontwikkelen op basis van de Digital Light Processing printtechnologie. Het SYMPA-project is met name gericht op toepassingen in de automobielindustrie.

Het SYMPA-project wordt financieel gesteund door het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) en het Oostenrijkse ministerie van Transport, Innovatie en Technologie. De initiatiefnemers zijn overtuigd dat in de automotive industrie er een groot potentieel is voor de productie van klantspecifieke producten.

Henkel stapt in Duits-Oostenrijks 3D printproject

Huidige materialen schieten tekort

De huidige SLA-materialen schieten hiervoor echter tekort. Met name als het gaat om mechanische eigenschappen en de lage UV-stabiliteit. De duurzaamheid van de 3D geprinte producten laat hierdoor te wensen over. Daarom willen de projectpartners onder andere een nieuwe photopolymeer ontwikkelen met verbeterde thermische en mechanische eigenschappen, die ook op lange termijn in stand blijven. Een andere piste die ze in het project onderzoeken is het versterken van polymeer met vezels. Om de producten beter bestand te maken tegen de omgevingsinvloeden, zoals het weer, willen ze technieken ontwikkelen om het oppervlak te verbeteren.

 

Overige partners

Het SYMPA-project duurt drie jaar. De coördinatie ligt in handen van het Institute of Aircraft Design van de Universiteit van Stuttgart. Henkel is verantwoordelijk voor de materiaalontwikkeling. Het Duitse chemisch bedrijf heeft eind vorig jaar voor het eerst een aantal producten en materialen getoond voor DLP 3D printen, naast een eigen printer. Andere partners in het project zijn Rapid Shape (dat open high speed 3D pintsystemen ontwikkelt), Joanneum Research and Inocon Technologie (specialist in plasmatechnologie) en cirp, een 3D print service bureau.

FOTO: een opspanmal geprint met Henkel materiaal op de eigen DLP-printer vorig jaarop Formnext.

 


Back to top button