MaterialsTechnology

Makerbot Method X 3D print echt ABS

Makerbot brengt eind augustus een speciale versie van de Method 3D printer: de Method X. Deze print met echt ABS , geen gemodificeerd materiaal. Het is de tweede grote aankondiging op materiaalgebied die Makerbot doet. Ook komt het oplosbaar supportmateriaal SR-30 van moederbedrijf Stratasys voor deze versie van de 3D printer beschikbaar.

 

“We ontwikkelen nog meer materialen én het platform van de Method 3D printer zelf”, zo zei Leonardo Rodrigues, directeur Makerbot Europe vorige maand toen 3D Print magazine met hem sprak op RapidTech in Erfurt. “Vergelijk het met een automodel: de varianten worden op hetzelfde platform gebouwd, maar zijn allemaal een beetje anders.” Daarbij zijn de trefwoorden voor de ontwikkelaars precisie en speciaal. In Erfurt werd PETG-filament geïntroduceerd voor de standaardversie van deze nieuwe desktop FDM printer.

Makerbot lanceert eerste variant van nieuw printplatform

 

Echt ABS moet betere eigenschappen leveren

De nu aangekondigde Makerbot Method X valt duidelijk onder de noemer speciaal. Echt ABS dat Makerbot print, is bestand tegen 15 graden hogere temperaturen dan de gemodificeerde ABS materialen die andere desktopprinters aan kunnen. Ook is het 26% stijver en 12% sterker. Dankzij de circulatie van warme lucht in de bouwkamer, voorkomt Makerbot vervormingen tijdens het printen van ABS. “We gaan de markt niet overvoeren met materialen. Ze moeten functioneel zijn en makkelijk bruikbaar”, aldus Rodriguez vorige maand. Gemakkelijk kunnen printen is te danken aan de circulatie van de warme lucht (100 graden C) in de bouwkamer, op het niveau waarop geprint wordt. Deze oplossing zorgt voor een stabiel printproces en goede hechting in Z-richting. Hierdoor worden de onderdelen sterker. Ook het oppervlak verbetert door de hete luchtcirculatie.

Lees hier een uitgebreid artikel over de technologie van de Makerbot Method

 

Makerbot ABS

Ander type extruder

De thermal core in de extruder van de Method X is tot de helft langer dan in de extruder van de standaard Method printers. Hierdoor versnelt de extrusie van het ABS filament. Daardoor print de Method X tot twee keer zo snel als andere desktop 3D printers. Met 21 sensoren, waaronder RFID chips, temperatuur- en vochtigheidssensoren controleert de 3Dprinter voortdurend het printproces en de opslag van het filament in de twee afgesloten materiaallades. Voor gebruikers van Solidworks, Autodesk Fusion 360 en Invetor zijn er plug ins beschikbaar, zodat men direct vanuit de CAD-software de printjob kan voorbereiden.

 

De gemakkelijk te verwisselen printkoppen duiden bij de lancering van de Method al op de komst van meerdere varianten voor andere materialen.

 

Prijs-prestatiegrens doorbroken

Nadav Goshen, CEO van Makerbot, bestempelt de Method X als een logische volgende stap voor Makerbot. “Toen we oorspronkelijk de Method lanceerden, hebben we een prijs-prestatie grens doorbroken door een 3D printer af te leveren die de technologiekloof tussen industriële en desktop 3D printers overbrugt. Met Method X zetten we de volgende stap in het revolutionair veranderen van produceren.” De combinatie van deze 3D printer en echt ABS levert volgens de CEO onderdelen op klaar om ingezet worden in de productie. En onderdelen met een hoge maatnauwkeurigheid.

Makerbot start eind augustus de levering van de nieuwe Method X. In de Benelux kun je de Method printers kopen bij Seido-Systems

Back to top button