Manufacturers

Makerbot Method mikt op MKB-maakbedrijf

Makerbot is gestart met de uitlevering van de nieuwe Method 3D printer. Daarmee is de printerfabrikant die tien jaar geleden de markt voor betaalbare FDM printers openbrak, helemaal terug. Met deze compacte FDM-printer richt Makerbot zich volledig op de industriële markt. Op bedrijven die hoge kwaliteit zoeken maar niet de huidige prijs van een industriële 3D printer willen of kunnen betalen.

“De desktop 3D printers zijn steeds beter geworden. En hoewel we denken dat de Makerbot Replicator Plus een van de beste is, merkten we dat er behoefte is aan iets anders. Daarom zijn we bij de ontwikkeling van de Makerbot Method helemaal van nul begonnen”, zegt Dave Veisz, vice president Engineering bij Makerbot. Er is tijdens de ontwikkeling intensief samengewerkt met het ontwikkelteam van Stratasys. Makerbot gebruikt een aantal patenten van het moederbedrijf. Precies daardoor slaagt men erin een FDM printer te bouwen die consistent hoge kwaliteit en nauwkeurig print.

Industriële kwaliteit FDM 3D printer gebruikt patenten van Stratasys

Constante temperatuur toplaag

Zo beschikt de Makerbot Method 3D printer over een gesloten bouwkamer waarin de temperatuur ter hoogte van de toplaag constant wordt gehouden. “Dat is ongelooflijk belangrijk voor het materiaal en het werkstuk”, zegt Dave Veisz. Nauwkeurigheid en consistente kwaliteit komen volgens hem niet alleen uit de precisie positionering van de printkop, maar vooral uit de constante temperatuur van de toplaag die geprint wordt. Verschil in temperatuur tussen de bovenkant van de print en de onderste laag is volgens minder erg. Hooguit voor de eerste lagen is dit belangrijk, daarna is het essentiëler om de temperatuur van de toplaag op ene constant niveau te houden.

Beschermd tegen vocht

Een tweede punt waarop de nieuwe Makerbot Method 3D printer zich onderscheidt, is de afgesloten filamentlades met een vochtsensor. De plaatsing aan de voorzijde vergemakkelijkt het plaatsen van een nieuwe rol filament. De motor brengt het filament naar de printkop. Deze lades zijn met een rubberen rand afgedicht om vocht buiten te houden. Het zakje silica uit de verpakking van het filament, houdt het materiaal lange tijd vochtvrij. Testen met vochtgevoelig PVA tonen aan dat ook dit langere tijd in de lade kan blijven, zonder dat het vochtpercentage te hoog wordt. Zou dit toch gebeuren, dan krijgt de gebruiker op het display een waarschuwing.

MakerBot MT

Het managementteam van Makerbot, met rechts CEO Nadav Goshen. Links Dave Veisz en midden Forrest Leighton, vice president Marketing.

Nieuwe generatie printkoppen

Het Makerbot team heeft ook bij de ontwikkeling van de printkop nauw samengewerkt met Stratasys. Opvallend is bijvoorbeeld dat de koppen eenvoudig te verwisselen zijn. Duidt dit op de komst van apart printkoppen voor andere materialen dan de huidige? Die vraag werd op Solidworks World positief bevestigd. Concrete termijnen wil men er nog niet op plakken, maar de Makerbot Methos 3D printer is klaar voor een andere printkoppen die andere materialen aan kunnen. “De Method is een nieuw platform waarop we komende tijd verder kunnen ontwikkelen”, zegt Nadav Goshen, CEO.

Filamentlades bevinden zich – praktisch – aan de voorzijde, zijn met rubbers afgedicht en voorzien van sensoren die vocht meten.

Instant toepassingen

De Makerbot Method mikt met name op het MKB, dat niet de middelen heeft om tienduizenden euro’s te spenderen aan een industriële 3D printer. “En die niet de dedicated operators voor additive manufacturing hebben.”, voegt Dave Reisz hieraan toe. Want gebruiksgemak is een ander uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe Makerbot printplatform.

Makerbot blijft ook de Replicator leveren. Die is voortaan vooral bedoeld voor de scholen. In de Benelux gaat Seido-Systems de verkoop van de Makerbot Method op zich nemen. In het juni nummer van 3D print magazine kun je een uitgebreider interview met het managementteam van Makerbot lezen.

Makerbod Methods

Back to top button