ManufacturersTechnology

Makerbot Method: start concurrentiestrijd om de high end desktop 3D printer?

Stratasys-dochter Makerbot kondigt op de valreep van het jaar de Makerbot Method aan. Een 3D printer die het gat moet vullen tussen de goedkope desktop printers en de duurdere industriële FDM-printers. Start Makerbot met een prijs van € 6499 een concurrentiestrijd met het groeiend aantal fabrikanten van semi-professionele 3D printers? Makerbot CEO Goshen spreekt zelf over een prijsdoorbraak. De Makerbot Method print ook niet-Makerbot filament.

 

Nieuwe Makerbot vult gat tussen desktop en industriële 3D printers

De Makerbot Method 3D printer kun je zien als een duidelijk signaal van moederbedrijf Stratasys richting de vele 3D printerfabrikanten die zich op de professionele gebruikers richten. De engineers en de ontwerpers voor wie de industriële FDM-printers een brug te ver zijn; maar die wel meer willen 3D printen. “Wij geloven dat de Method de volgende stap is die organisaties helpt om 3D printen op grotere schaal te adopteren”, zegt Nadav Goshen, Makerbot CEO. De nieuwe Methods 3D printer is een doorbraak in de prijs-performance verhouding, vooral gericht op ontwerpers die snel prototypes willen.

 

De gesloten bouwkamer blijft op een constanter temperatuur tijdens het 3D printen door hete luchtcirculatie.

 

 

Sneller 3D printen in hoge kwaliteit

Voor € 6499 krijg je een 3D printer die volgens Makerbot vanaf het begin is ontworpen om een consistente kwaliteit te leveren, ongeacht of je nu modellen print, functionele prototypes of zelfs functionele onderdelen. De gesloten 3D printer heeft een bouwkamer met verwarmde luchtcirculatie; dubbele performance extruders en een duwt het filament met een drie keer zo hoge kracht door de extruder dan wat gangbaar is in dit segment. Het thermische deel van de extruder is verlengd. Dat zorgt volgens Makerbot voor een snellere extrusie, waarbij de printkwaliteit ook bij hogere snelheden en versnellingen goed is. Daarnaast warmt de extruder binnen 60 seconden op.

 

Met deze materiaallade maakt Makerbot het laden van een nieuwe spoel gemakkelijk. De lade heeft bovendien een afdichting zodat het filament in principe vochtvrij bewaard wordt.

 

Smart bay voor filamentspoelen

Een interessant feature is de speciale slimme materiaallade voor de filamentspoelen. De afdichtingen hiervan zijn zo ontworpen dat het filament vochtvrij bewaard kan worden. Sensoren waarschuwen de gebruiker als de luchtvochtigheid om welke reden dan ook toch te ver oploopt. Dit is met name van belang omdat Makerbot een wateroplosbaar filament voor de nieuwe Method 3D printer op de markt brengt. Vergeleken met andere wateroplosbare filamenten lost dit aanzienlijk sneller op. Makerbot brengt speciale filamenten voor de nieuwe 3D printer, waaronder Makerbot Precision Tough, Makerbot Precison PLA en Makerbot PVA. Daarnaast komen er nog speciale filamenten voor toepassingen met specifieke eigenschappen. Het eerste filament in deze reeks is PETG filament. Ook Stratasys materialen zijn geschikt. Via de RFID-chip is informatie over het materiaal af te lezen op het 5 inch grote touchscreen. De Makerbot Method kan met dezelfde printkop ook niet-eigen filamenten printen. In dat geval wordt het filament aan de bovenzijde direct ingevoerd en kan men dus niet de voordelen van de afgesloten materiaallade benutten.

 

De Makerbot Method heeft onder andere een volledig metalen frame voor meer stabiliteit.

 

 

Revival van Makerbot

Makerbot kondigt verder aan dat de nieuwe Method 3D printer sneller is (de machine print met maximaal 50 mm3 per seconde), nauwkeuriger en betrouwbaarder. Het maximale bouwvolume is bij gebruik van 1 extruder 190 bij 190 bij 196 mm; bij 2 extruders 152 bij 190 bij 196 mm. Vergeleken met het F123 systeem van Stratasys zit de kostprijs ongeveer op een derde maar met, aldus Navgen Goshen, toegang tot industriële kwaliteit. Gaat de Makerbot Method 3D printer voor de revival van het ooit zo roemruchte printermerk zorgen?

De Makerbot Method wordt in het eerste kwartaal van 2019 leverbaar. Pre-orders kunnen nu al worden geplaatst

 

Back to top button